VELIKI RAT NA VIDIKU! Američke snage SIMULIRALE odbranu Tajvana u slučaju kineskog napada na ostrvo!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2023, 20:30

VELIKI RAT NA VIDIKU! Američke snage SIMULIRALE odbranu Tajvana u slučaju kineskog napada na ostrvo!

Sve otvorenije staju na stranu Tajpeja

Komanda za specijalne operacije američke vojske (USASOC) simulirala je odbranu Tajvana od kineske invazije u najnovijem primeru američke vojske koja se priprema za direktan rat sa Kinom.

Prema Military.com, vežbe su bile deo USASOC-ovog godišnjeg prikaza sposobnosti, ili CAPEX, koja je održana u Fort Bragu, Severna Karolina. Vojnici su simulirali da su ubačeni na Tajvan tokom kineskog napada.

To >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je prva upotreba Tajvana kao scenarija za godišnju vežbu i demonstrira prelazak američke vojske sa borbe protiv terorizma ka pripremama za ratove sa velikim silama.

Vojni zvaničnici koji su predvodili vežbu eksplicitno su naveli Narodno-oslobodilačku armiju Kine (PLA) kao neprijatelja, što je Military.com preneo kao "neobično direktan potez, s obzirom na oklevanje vojske da otvoreno sugeriše sukob".

General-potpukovnik Džonatan P. Braga, glavnokomandujući general USASOC-a, rekao je u govoru uoči vežbe da je Kina "u skladu sa našom nacionalnom odbrambenom strategijom, naš istinski izazov tamo".

Neimenovani oficir Zelenih beretki rekao je okupljenima tokom vežbi da je "primio naređenje od šefa koji je naredio da sprovedemo operaciju protiv PLA na ostrvu Tajvan".

Predsednik Bajden je nekoliko puta rekao da će braniti Tajvan u slučaju kineskog napada, odstupajući od decenijske politike strateške nejasnoće po tom pitanju.

U septembru 2022, Bajden je eksplicitno, upitan da li bi, za razliku od Ukrajine, poslao američke vojnike da brane Tajvan od kineske invazije, odgovorio: "Da", a Bela kuća nije odstupila od obećanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.