VELIKI PORAZ DPS-A! Mandić ostaje na funkciji sa SVE JAČOM pozicijom

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 09:22

VELIKI PORAZ DPS-A! Mandić ostaje na funkciji sa SVE JAČOM pozicijom

Propala inicijativa bivše stranke MIla Đukanovića

Zahtev DPS za smenu predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića očekivano nije prošao, što će samo ojačati njegove pozicije a moglo bi da se obije o glavu stranci Mila Đukanovićao jer je to pokazalo njenu nemoć, ocena je politikologa Vladimira Pavićevića.

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljali su danas o smeni, odnosno, razrešenju predsednika parlamenta Andrije Mandića, na zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << DPS-a, a iako je Pokret Evropa sad (PES) na početku sednice tražio da se ta tačka skine sa dnevnog reda, kasnije su pristali da ostane.

Epilog sednice je da predloga poslanika DPS-a i još tri manje stranke okupljene oko ove partije nije prošao: od ukupno 72 poslanika koja su glasala za smenu Mandića je bilo 27 poslanika, a protiv 44. Jedan listić bio je nevažeći.

Politikolog Vladimir Pavićević kaže da je epilog sednice očekivan i da Mandić ni po kojoj računici nije mogao da bude smenjen jer ima većinu iza sebe.

- On ne može biti smenjen sa mesta predsednika parlamenta Crne Gore zato što ne postoji većina koja bi ga smenila. DPS Mila Đukanovića koji je tu smenu i inicirao nema snagu u skupštini da bi mogli da ga smene. Moja je procena da ova inicijativa DPS-u može da se obije o glavu zato što se u javnom mnjenju , odnosno, među građanima Crne Gore, to sada vidi kao pokazatelj da DPS u Mandiću vidi svog najjačeg političkog protivnika - objašnjava Pavićević.

Drugim rečima, dodaje naš sagovornik, pošto Andrija Mandić iz ove situacije izađe kao pobednik to će značiti da on učvršćuje snagu svog političkog autoriteta uprav osa pozicije predsednika Skupštine.

- Samim tim on će moći da računa da će ova pobeda za njega značiti na neki srednji ili duži rok stabilizaciju uticaja njegove stranke i njega samog na dalje procese u crnogorskoj politici - uveren je sagovornik Sputnjika.

Pavićević ističe da u postđukanovićevskom vremenu treba i da se zna da njegov DPS nema nikakvu snagu da utiče dominantno na bilo kakve političke procese u Crnoj Gori.

- To je jedna faktor od koga uvek treba da se krene kada se analizira politička situacija u Crnoj Gori i evo koliko danas - sutra će se videti da će Mandić da jača svoju poziciju. To naročito zbog činjenice da je inicijativa za njegovu smenu potekla nakon što je pozvao Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, da bude njegovo gost u Podgorici - objašnjava Pavićević.

Smenu Mandića opozicioni DPS tražio je,naime, uz obrazloženje da on nije dostojan da obavlja tu funkciju a povod je upravo i bila poseta Dodika.

- To je trebalo da se kao gest pozdravi a ne da se zbog toga traži smena Mandića. Ali suštinsko pitanje te posete je ono što je zapravo zasmetalo, a to je da se otvori rasprava oko toga da i Crna Gora možda potpiše sporazum o Specijalnim vezama sa RS, kao što to ima Srbija i RS - ističe Pavićević.

Međutim, pojedini analitičari u Crnoj Gori smatraju da inicijativa DPS-a predstavlja dobar opozicioni korak jer pokušavaju da stvore pukotine na osovini premijera Milojka Spajića i Mandića na kojoj funkcioniše vlast.

Podsetimo, Vladu Crne Gore čine Pokret „Evropa sad“ (PES) čiji je Spajić lider, Demokrate, Socijalistička narodna partija (SNP) i albanske nacionalne partije, dok je u parlamentu podržava koalicija Za budućnost Crne Gore.

Na osnovu Sporazuma koji je potpisan prilikom formiranja vlade, do rekonstrukcije, odnosno ulaska u vladu stranaka koje prevode Andrija Mandić i Milan Knežević (Za budućnost Crne Gore) treba da dođe do kraja godine.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.