VELIKI DOBROTVOR SRPSKIH SVETINJA: O vezi kralja Čarlsa i pravoslavlja ovo sigurno niste znali! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2024, 16:45

VELIKI DOBROTVOR SRPSKIH SVETINJA: O vezi kralja Čarlsa i pravoslavlja ovo sigurno niste znali! (FOTO)

Organizovao prijem za obnovu Hilandara.

Kralj Čarls ima rak - ove tužne vesti zadesile su britansko ostrvo, zemlje Komonvelta i ostale prijatelje britanske krune. Srbi poznaju kralja Čarlsa, kao što i kralj Čarls odlično poznaje Srbe i Srbiju, koju je poslednji put posetio 2016. godine. Dobro poznati prijatelj Srpske pravoslavne crkve, stari posetilac Hilandara i veliki prijatelj naše zemlje, kralj Čarls dao je nesebični dobripnos srpsko-britanskim odnosima.

Poznato >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je u srpskom narodu da je kralj Čarls III čak šest puta posetio srpski manastir Hilandar na Svetoj Gori, gde je aktivno učestvovao u prikupljanju sredstava za obnovu manastira posle katastrofalnog požara.

Za obnovu ove pravoslavne svetinje, kralj Čarls je lično donirao impresivnih 650.000 funti (skoro milion evra), što ga čini najvećim pojedinačnim dobrotvorom ovog manastira u modernoj istoriji.

Tokom svojih poseta Svetoj Gori, kralj je najviše vremena provodio u manastiru Vatoped, koji redovno posećuje od 1996. godine, osećajući duboku povezanost sa pravoslavnim monaškim zajednicama, prepuštajući se molitvi i svom omiljenom slikanju.

- Ono što ljudi često zaboravljaju jesu kraljevi pravoslavni koreni. Priču o njegovom ocu verovatno znate, ali on nije bio jedini Čarlsov srodnik koji je bio pravoslavac. Prinčeva tetka, vojvotkinja Eugenija, proglašena je za pravoslavnu sveticu nakon što je ubijena u Moskvi. Alis, Čarlsova baka po ocu, bila je kaluđerica skoro čitavog života. Kada se preselila u London, imala je čak i pravoslavnu kapelu u Bakingemskoj palati. Po sopstvenom zahtevu sahranjena je u Jerusalimu, po običajima Ruske pravoslavne crkve. Alis je bila veoma jaka žena, a njen uticaj na Čarlsa je možda i najveći - rekao je jednom prilikom grčki episkop Jorgos Tijatirski za "Gardijan".

Prince Charles meeting Archimandrite Methodios, Abbot of Hilandar, at Highgrove.

Source: https://t.co/NxvgYSC6fZ pic.twitter.com/2AqSj8ZeRf

— Greg (@GregBoiadjiev) August 29, 2016

Pokojni princ Filip, kraljev otac i vojvoda od Edinburga, bio je pripadnik Grčke pravoslavne crkve pre svoje ženidbe sa princezom Elizabetom, kasnijom kraljicom Engleske. Iako je formalno promenio veroispovest, princ Filip je nastavio da praktikuje pravoslavne rituale, javno se krsteći u svim prilikama.

Kao počasni član Engleskog društva prijatelja Svete Gore, kralj Čarls je poslednji put privatno obišao Hilandar 12. septembra 2003, izražavajući divljenje prema srpskom duhovnom nasleđu, kako navode iz Patrijaršije SPC.

Prva donacija Engleskog društva za obnovu Hilandara iznosila je 5.000 funti, a kasnije donacije bile su sve veće.

Tada princ od Velsa, organizovao je u leto 2011. na kraljevskom imanju Hajgrou u Velikoj Britaniji, prijem za obnovu Hilandara.

Na prijemu je bilo prisutno oko 100 zvanica iz Velike Britanije, Evrope i SAD, a među njima i desetak pripadnika srpske dijaspore.

Srbija Danas/Alo

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.