VELIKI ASTEROID SUTRA PROLAZI PORED ZEMLJE: Označen je kao potencijalno OPASAN, kada bi udario, nasato bi HAOS!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2022, 22:39

VELIKI ASTEROID SUTRA PROLAZI PORED ZEMLJE: Označen je kao potencijalno OPASAN, kada bi udario, nasato bi HAOS!

Asteroidi prečnika oko sto metara mogu da izazovu eksploziju i do deset puta jaču od erupcije vulkana u Tongi 14. januara ove godine

Oko 490 metara širok asteroid označen je kao potencijalno opasan zbog toga što putanja njegovog kretanja prolazi prilično blizu naše planete.

Kada bi udario u Zemlju, prouzrokovao bi ogromnu štetu. Poređenja radi, meteor koji je bio odgovoran za eksploziju u Tunguskoj oblasti na istoku Sibira 1908. godine, verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je bio širok tek između 100 i 200 metara.

Asteroidi prečnika oko sto metara mogu da izazovu eksploziju i do deset puta jaču od erupcije vulkana u Tongi 14. januara ove godine.

Srećom, 388945 (2008 TZ3) ne bi trebalo previše da se približi, već da ostane na udaljenosti od oko četiri miliona kilometara. Čini se puno, ali Zemlja i Mesec su udaljeni samo 380 hiljada kilometara.

Ovaj asteroid je prošao pored Zemlje tačno pre dve godine na rastojanju od 2,75 miliona kilometara. Idući put će biti tako blizu tek u maju 2163. godine.

Ovo nebesko telo redovno prolazi blizu Zemlje na putanji kojom kruži oko Sunca i napravi puni krug svaka 732 dana. Suncu se pritom najviše približi na oko 150 miliona kilometara i udalji do 331 milion kilometara.

Svi asteroidi određene veličine koji se približe Zemlji na oko 7,5 miliona kilometara smatraju se potencijalno opasnim zavisno od njihove putanje, piše "Tportal".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.