VELIKE PROMENE U BEOGRADU: Od početka maja sva taksi vozila biće iste boje, evo i koje

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2024, 20:38

VELIKE PROMENE U BEOGRADU: Od početka maja sva taksi vozila biće iste boje, evo i koje

Na ulicima Beograda se trenutno nalazi 6.400 taksista

Sva taksi vozila u prestonici do početka maja moraju biti bele boje, po izmenama i dopunama koje su usvojene u aprilu 2021. godine. U ovom trenutku više od 90% njih ispunilo je obavezu. Ostali će to uraditi u narednih mesec i po dana.

Veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 evra po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine.Gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svi vozači ispunili su zakonsku obavezu da vozila moraju biti bele boje, ostali će to uraditi do kraja roka. Vreme od tri godine bilo je svima dovoljno da se završi pomenuti posao.

Takođe, novčana pomoć države omogućila je da se obnovi vozni park, čija je starost u ovom trenutku oko sedam godina. Tada su svi odmah kupovali automobile bele boje. Trenutno se na ulicama nalazi 6.400 taksista, što je u ovom trenutku i više nego dovoljno za obavljanje posla - ističe za "Novosti" predsednik Taksi udruženja Srbije Aleksandar Bjelić.

- Jedan deo ljudi je ofarbao svoja vozila, dok su drugi zamenili ista novijim modelima. Najbolja varijanta bila je da se automobili prelepe belim tapetama, koje su kvalitetne i povoljnije od farbanja. I za korisnike je vizuelno važno da imamo unificirani vozni park, da oni čim vide kola znaju da je reč o taksiju" - kaže Bjelić.

Takođe, trenutno oko 3.500 vozača ima mogućnost naplaćivanja karticom, što je sve više trend među mlađom populacijom. Plan je da uskoro sva vozila imaju tu opciju prilikom vožnje.

Taksi je u prestonici poskupeo dva puta u toku 2022.godine, početkom i krajem godine. Cene se u taksi prevozu pre tih promena nisu menjale od 2011. godine, a prema rečima prevoznika, zbog povećane inflacije one su morale da se koriguju. Tako je start trenutno 270 dinara, a cena po pređenom kilometru u prvoj tarifi 96 dinara. Čekanje po satu naplaćuje se 1.200 dinara.

Izvor: Srbija Danas/Novosti

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.