Izvor: B92, 16.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKE NEMACKE BANKE NECE KUPOVATI DINAR

Berlin -- Velike banke u Nemackoj ne nameravaju da kupuju dinare, uprkos tome sto je jugoslovenska valuta proglasena za konvertibilnu. Kako je rekao portparol u sedistu "Komercbanke" u Frankfurtu, "otkupa dinara nece biti, jer za to u Nemackoj nema trzista", kao i zato sto ta banka ne bi bila u mogucnosti da dinare dalje prodaje, zbog cega nema osnove ni za njihov otkup. "Komercbanka" jedna je od najvecih nemackih i evropskih banaka. Predstavnik "Komercbanke" je istakao da takav pristup postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od ranije, te da ova bankarska institucija "iz trzisno-tehnickih razloga ne otkupljuje svaku valutu, cak ni kada je ona konvertibilna".

On je naveo da to ne pogadja samo valutu iz Jugoslavije, vec i valute mnogih drugih zemalja. Isti stav iznela je i predstavnica za stampu u sedistu "Dojce banke" u Frankfurtu, obrazlazuci nespremnost za otkup dinara nepostojanjem trzista. Ona je istakla da je ova finansijska institucija spremna da kasnije opet razmotri mogucnost da pristupi otkupu dinara, ukoliko se nesto izmeni u finansijskim i privrednim okolnostima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.