VELIKA PLANA PROSLAVILA DAN OPŠTINE: Ovacije za goste iz Gračanice (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2023, 23:40

VELIKA PLANA PROSLAVILA DAN OPŠTINE: Ovacije za goste iz Gračanice (FOTO)

Svečanom sednicom Skupštine opštine i koncertom Nacionalnog ansambla Venac iz Gračanice sinoć je Velika Plana nastavila sa manifestacijama obeležavanja 30. aprila, dana opštine

Pre 99 godina, 30. aprila 1924. godine, ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića, Velika Plana je proglašena za varošicu a od pre nekoliko godina taj datum se obeležava kao dan ove pomoravske opštine.

Svečanoj sednici u prepunoj sali Centra za kulturu Masuka, prisustvovali su brojni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gosti iz Srbije i susednih zemalja. Između ostalih, gradonačelnik Smedereva Jovan Beč, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen, predsednik opštine Topola Vladimir Radojković i Zoran Jeftić, predsednik opštine Mali Zvornik.

Svečanosti su prisustvovali i župan opštine Radeče u Sloveniji Tomaž Režun i njegov zamenik Janez Prešiček, dok je delegaciju opštine Radoviš u Severnoj Makedoniji predvodio Nikola Mijovski, direktor Centra za kulturu.

Predsednik Skupštine opštine Velika Plana narodni poslanik Dušan Marić je istakao da se on i njegovi saradnici ponose činjenicom da u poslednjih nekoliko godina, od kako je odgovornost za vođenje opštine preuzela SNS, Velika Plana veliku pažnju posvećuje negovanju kulture sećanja.

Posebno na značajne događaje iz odbrambeno – otadžbinskih ratova i vojnike koji su poginuli za slobodu Srbije i srpskog naroda. On je podsetio da je u ratovima u odbrani SR Jugoslavije od agresije fašista iz NATO-pakta i odbrambenim ratovima koji je srpski narod vodio za svoj opstanak u BiH i Hrvatskoj poginulo trideset vojnika i policajaca iz Velike Plane ili čije su se porodice kasnije doselile u ovu opštinu.

U Drugom svetskom ratu stradalo je oko 600 pripadnika četničkog i partizanskog antifašističkog pokreta, dok je u dva balkanska i Prvom svetskom ratu Velika Plana u crno zavijena: poginulo je i umrlo čak 3.444 oficira i vojnika, pripadnika Vojske Kraljevine Srbije iz ove opštine. Cela jedna brigada.

Velika Plana je jedna od retkih opština u Srbiji koja redovno obeležava početak odbrambeno-otadžbinskog rata srpskog naroda u Hrvatskoj.

Delegacija Velike Plane je i ove godine bila jedina delegacija iz centralne Srbije koja je 24. marta u Gračanici prisustvovala obeležavanju godišnjice početka agresije fašista iz NATO na Jugoslaviju. Delegacija Velike Plane bila jedina opštinska delegacija iz Srbije koje su na poziv predsednika Republike Srpske 9. januara prisustvovale obeležavanju 31. godišnjice proglašenja Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Delegacija Opštine je 23. oktobra na Zebrnjaku prisustvovala obeležavanju 110. godišnjice Kumanovske bitke, a predstavnici opštine poklonili su se i senima stradalih u Jasenovcu, Donjoj Gradini i na Kadinjači.

Opština Velika Plana je 11. novembra, na godišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, jedina imala delegaciju koja se popela na Kajmakčalan i na 2.520 metara položila venac na spomen-kosturnicu u kojoj počivaju posmrtni ostaci više od 800 srpskih junaka, među njima i ratnika iz Plane.

- I ono što sa posebnim ponosom ponavljam i ponavljaću svaki put: ovo opštinsko rukovodstvo je pre dve godine, prvi put posle 1940. godine, prvi put posle 81 godinu sramnog ćutanja, počelo da obeležava i godišnjicu oslobođenja Velike Plane u Prvom svetskom ratu – istakao je Marić.

On je rekao da je od prošlogodišnje svečanosti u ovoj opštini urađeno mnogo ali da je nezadovoljan rešavanjem komunalnih problema i stanjem državnih puteva na teritoriji opštine, te da očekuje da Vlada Srbije napokon odvoji sredstva za njihovu obnovu.

Nakon desetominutnog promotivnog filma u kojem su prikazana najvažnija ostvarenja u proteklih godinu dana, predsednik opštine Igor Matković je istakao da ti uspesi ne bi bili mogući bez politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pomoći Vlade Srbije, ali i podrške i

razumevanja koje su on i njegovi saradnici imali od građana Velike Plane.

U nastavku svečanosti nastupili su orkestar i folkorno društvo Nacionalnog ansambla Venac iz Gračanice, koji su sa scene ispraćeni petominutnim aplauzom i ovacijama publike.

Danas se održava tradicionalni planinarski pohod Karađorđevim stazama, na kojem se okupilo više od 450 planinara iz Srbije i BiH a sutra delegacija Opštine polaže venac na spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.