VELIKA NARODNA SKUPŠTINA U NOVOM SADU 1918. OSTALA JE OHRABRENJE ZA BUDUĆE GENERACIJE Miloš Vučević, kao gradonačelnik, zalagao se za obeležavanje Prisajedinjenja i poštovanje tradicija Srpske Vojvodine

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2023, 12:26

VELIKA NARODNA SKUPŠTINA U NOVOM SADU 1918. OSTALA JE OHRABRENJE ZA BUDUĆE GENERACIJE Miloš Vučević, kao gradonačelnik, zalagao se za obeležavanje Prisajedinjenja i poštovanje tradicija Srpske Vojvodine

Probijanjem Solunskog fronta septembra 1918, kada je krenuo veliki pobednički nalet srpske vojske, ujedno počelo se sa ubrzanim rešavanjem srpskog pitanja u Austrougarskoj.

Kada je početkom novembra 1918, srpska vojska ušla u Novi Sad, Srbi u Monarhiji su već imali ideju oko koje su decenijama bili okupljeni. Kroz zavetnu misao Srba u Monarhiji – Srpsku Vojvodinu, kroz neumornu borbu Svetozara Miletića, Ujedinjene omladine, Mihaila Polita Desančića i Jaše Tomića, i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čitavih slavnih generacija koje su stremile očuvanju, jačanju i uzdizanju srpske misli, došlo se do Velike Narodne skupštine u Novom Sadu, 25. novembra 1918.

Kraljevina Srbija bila sinonim za slobodu na Balkanu

Ideja Srpske Vojvodine bila je protkana građanskim i ujedno liberalnim idejama. Ravnopravnost, poštovanje jezika i pisma, pravo na slobodu govora, javnog okupljanja, političkog delovanja.

Svetozar Miletić je decenije proveo u neumornoj borbi za ostvarenje tog ideala. Kraljevina Srbija je pod kraljem Petrom Karađorđevićem, na čitavom Balkanu i u krajevima gde žive Sloveni, bila sinonim za slobodu i okupljanje Slovena. Posle Balkanskih ratova 1912-1913, ugled Srbije bio je veliki.

Posle pobeda 1914, Golgote 1915, Kajmakčalana 1916, moralni kredibilitet Srbije bio je veliki i neprikosnoven. Srbi u Monarhiji, koji su pre početka i tokom rata, bili na ivici opstanka, pod pritiscima, hapšeni, raseljavani i internirani,  uzdižu se i na Skupštinama u Rumi 24. Novembra (Srem) i Novom Sadu 25. novembra 1918. (Bačka, Banat i Baranja) glasno zahtevaju ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom i traže da ih Kraljevina Srbija predstavlja na Mirovnoj konferenciji.

Oblasti koje su se ujedinile direktno sa Kraljevinom Srbijom bile su oblasti koje je 1848-1849, suštinski obuhvatila Srpska Vojvodina. To su Srem, Bačka, Banat i Baranja. Jaša Tomić koji je svojim govorom na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25.11.1918, nadahnuo 757 poslanika doživeo je priznanje za decenije političke borbe koju je proveo boreći se za srpsku ideju.

Miloš Vučević se zalagao za ravnopravnost svih naroda na principima Miletićevskih ideja

Proslava Prisajedinjenja u Novom Sadu, ima poseban simbolički značaj.

Podsećanje na dane Svetozara Miletića, Ujedinjene Omladine, uspona srpske misli, i sve one velikane koji su težili ostvarenju ideala Srpske Vojvodine. Miloš Vučević kao gradonačelnik Novog Sada, posebno se zalagao za obeležavanje dana Prisajedinjenja i poštovanje tradicija Srpske Atine i Srpske Vojvodine. Tradicije koje podrazumevaju poštovanje srpske ideje i misli, ali isto tako ravnopravnosti svih naroda i veroispovesti na principima Miletićevskih ideja.

Velika narodna skupština podseća na borbu Srba u Monarhiji za očuvanje identiteta

Velika narodna skupština u Novom Sadu 1918. ostala je simbol i ohrabrenje za buduće generacije.

Podsećanje na tešku i upornu borbu Srba u Monarhiji za očuvanje identiteta, tradicije, Crkve, srpske misli. Ona simboliše zavetnu misao prečanskih Srba- Srpsku Vojvodinu i Prisajedinjenje Kraljevini Srbiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.