VELIKA ČISTKA: Podignute nove optužnice protiv Gruevskog, MAHINACIJAMA NAPUNIO DŽEPOVE

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2018, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKA ČISTKA: Podignute nove optužnice protiv Gruevskog, MAHINACIJAMA NAPUNIO DŽEPOVE

Makedonsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas još dve optužnice kojima je obuhvaćen i odbegli bivši premijer te zemlje Nikola Gruevski.

Obe optužnice podignute su u slučaju Talir za nelegalno finasiranje stranke VMRO-DPMNE i za nezakonitu izgradnju sedišta te partije u vreme dok je Gruevski bio njen predsednik i premijer Makedonije.

Specijalno tužilaštvo je zatražilo da sud odredi pritvor Gruevskom, koji je u utorak dobio azil u Mađarskoj, gde je pobegao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa dok je bio premijer.

Protiv Gruevskog, makedonskog premijera od 2006. do 2016. godine, u toku su još četiri sudska procesa po optužnicama Specijalnog tužilaštva.

Uz Gruevskog, optužnicom za nezakonito finansiranje VMRO-DPMNE od 2009. do 2015. godine, obuhvaćeni su i tadašnji generalni sekretar stranke Kiril Božinovski, tadašnji ministar za transport i veze Mile Janakievski, sadašnji poslanik Ilija Dimovski, kao i Leko Ristovski, Elizabeta Čingarovska i sama stranka VMRO-DPMNE.

Oni su optuženi da su u gotovini dobili najmanje 4,6 miliona eura za stranku i da su zatim organizovali da taj novac bude uplaćen na partijski račun u vidu uplata različitih građana.

Drugom optužnicom u slučaju Talir za nezakonitu izgradnju sjedišta VMRO-DPMNE u centru Skoplja, ponovo su obuhvaćeni Gruevski i Božinovski, koji su, kako se navodi, nezakonito sklopili ugovor s firmom DG Beton iz Skoplja, što prema zakonu nisu smeli da urade jer je ta kompanija imala dogovor za javne nabavke sa drugim državnim institucijama.

Prema toj optužnici, Gruevski i Božinovski su iskoristili zavisnost firme Beton od vladajuće stranke, jer je više od 75 odsto njenih prihoda u 2011. i 2012. godini bilo od javnih nabavki.

U optužnici se navodi da su oni, suprotno zakonu, skopili ugovor kojim su "pribavili znatnu imovinsku korist za VMRO-DPMNE od 8,25 miliona eura".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.