VELELEPNO! Osvećen novi krst za hram Svetog Velikomučenika Georgija u Ugrinovcima (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2020, 13:44

VELELEPNO! Osvećen novi krst za hram Svetog Velikomučenika Georgija u Ugrinovcima (FOTO)

Obred osvećenja obavio je vladika sremski Vasilije, uz prisustvo velikog broja vernika. Ovom svetom činu prethodila je obnova i rekonstrukcija zvonika.

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić 20. avgusta prisustvovao je osvećenju novog krsta za hram posvećen svetom velikomučeniku Georgiju u Ugrinovcima.

Crkva svetog velikomučenika Georgija podignuta je u periodu od 1734. do 1779. godine. Prema podacima iz zapisa ispod ikone sv. Jovana Zlatoustog, crkva je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << završena 1788. godine.

To je jednobrodna građevina sa jednom polukružnom apsidom na istočnoj, i pripratom, horom i zvonikom na zapadnoj strani. U prostornom i dekorativnom pogledu crkva je koncipirana u duhu baroka.

Crkva je dobila zvonik 1835. godine kada je jedan od najuglednijih zidarskih majstora iz Zemuna, Johan Hengster, zajedno sa Cimermanom Francom Pilsom radio na obnovi crkve.

Budući da je u toku Drugog svetskog rata crkva bila veoma oštećena, naročito njen zvonik i zapadni deo krova, 1958. godine podignut je novi zvonik. Ikonostas je izrađen 1787. godine u baroknom stilu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.