Izvor: B92, 28.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VECE REPUBLIKA USVOJILO ZAKON O FINANSIRANJU STRANAKA

Vece republika jugoslovenskog parlamenta usvojilo je Zakon o finansiranju politickih stranaka kojim se najmanje polovina imovine bivsih drustveno-politickih organizacije dodeljuje na koriscenje parlamentarnim partijama u SRJ, javlja Beta. Predlogom zakona, sredstva za rad politickih stranaka obezbedjivace se svake godine u saveznom budzetu i ne mogu iznositi manje od 0,2 odsto ukupnih budzetskih prihoda za godinu za koju se budzet donosi.

Predlozenim merama, politicka stranka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne moze da stice sredstva za svoje delovanje od vlada, drugih organa i organizacija, stranih drzava i drugih stranih lica. Stranka ne sme koristiti sredstva i od ustanova koje posluju sa sredstvima u drzavnoj svojini, od drzavnih organa i organa lokalne samouprave (osim sredstava predvidjenih budzetom) kao i od javnih preduzeca, onih preduzeca u kojima drzava ima vise od 10 odsto kapitala i od anonimnih priloga u iznosu vecem od pet odsto od sredstava iz budzeta.

Zakon nalaze i da prihodi politickih stranaka budu dostupni na uvid javnosti, kao i da ce politicke stranke biti duzne da saveznom organu za obracun i placanje i saveznom organu za kontrolu finansijskog poslovanja omoguce uvid u izvore prihoda i njihovo raspolaganje i koriscenje. Predvidjene su i visoke kazne od 9,000 do 90,000 dinara za prekrsaj Zakona o finansiranju stranaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.