VEĆ SE SPREMAJU KARANTINI: Veliki strah od RAZBUKTAVANJA KORONE po povratku studenata iz Srbije, ali i regiona

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Avg.2020, 08:22

VEĆ SE SPREMAJU KARANTINI: Veliki strah od RAZBUKTAVANJA KORONE po povratku studenata iz Srbije, ali i regiona

Plaši priliv akademaca

Glavna tema poslednjih dana jeste 1. septembar i kako će nastava izgledati za osnovce i srednjoškolce. Ipak, još jedna grupa "đaka" uskoro će otpočeti novu školsku godinu, a njihov povratak "u klupe" epidemiolozi sa strepnjom iščekuju. Studenti u novu školsku godinu kreću od oktobra, a ono što sve plaši jeste i njihov priliv iz cele Srbije, ali i okolnih država.

Kada je u junu ponovo "buknula" korona, među zaraženima je bilo i dosta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << studenata. Početkom jula je zbog suzbijanje epidemije korona virusa najavljeno da će morati da napuste studentske domove, ali nakon negodovanja i izlaska na ulicu, odluka je povučena.

Sada, na pragu povratka studenata i početka nove školske godine, postavlja se pitanje kako će to sve izgledati imajući u vidu da će u Beograd doputovati akademci iz raznih krajeva naše zemlje, ali i iz Crne Gore i Republike Srpske.

Kako će izgledati školska godina na fakultetima, još nije definisano, ali ministar prosvete Mladen Šarčević juče je pojasnio gde će zaraženi studenti biti smešteni. On je najavio svojevrsne karantine u domovima, ali i gde će biti oni sa lakšom kliničkom slikom.

- Počinje da narasta broj studenata u domovima. Do kraja nedelje u Beogradu biće organizovan laki kovid za studente u "Areni" dok će se rezultati čekati u domu "Kralj Aleksandar I" odnosno popularnoj "Loli" - istakao je juče Šarčević.

Ministar je dodao da će mere koje su u studentskim domovima bile na snazi biti dodatno pojačane, ali je kazao i koja grupa studenata je "kritična".

- Studenti u domovima su najrevnosniji, jer su to vredni, mladi ljudi koji su teškom mukom dobili dom zato što su i slabijeg materijalnog stanja, odlično uče i moraju da daju ispit za ispitom. Njima je strašno važno da polože ispit tako da ćemo kontrole koje su bile u Studentskom centru još pojačati. Veći su problem studenti koji žive sa roditeljima ili sami - rekao je Šarčević.

Epidemiolog dr Predrag Kon komentarisao je povratak studenata pre dva dana.

- Imamo nove rizične situacije, dolaze studenti, ispitni rokovi. Dolaze u domove, posebno u Beogradu, to je ponovo rizik. Priprema se situacija, tako da imamo eventualno gde da se izoluju pozitivni, gde će čekati rezultate, spremaju se i posebna mesta gde će biti lečeni lakši slučajevi - istakao je Kon.

Podsetio je i da je prethodni porast broja novoobolelih počeo upravo od studenata, ali ne i u domovima.

- Porast je krenuo od studenata, ne u domovima, nego na raznim proslavama. Svaki drugi koji je dobio oboljenje je davao izjavu o nekom druženju masovnijem i nije odmah reagovano tako da se to proširilo - upozorava dr Kon.

Nastava na fakultetima će, kako sada stvari stoje, najverovatnije biti kombinovana.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kazala je da je zasad najizvesnije da će se teoretska nastava u narednoj školskoj godini, a ukoliko se ne popravi epidemiološka situacija, odvijati onlajn, dok će praktična biti organizovana na fakultetima.

Profesor dr Petar Bulat, prorektor za nastavu na Beogradskom univerzitetu, kaže da je nemoguće reći u avgustu kako će biti 1. oktobra, te da postoje tri scenarija. Prvi je klasična nastava kao što je do sada bila, drugi je takozvani hibridni scenario gde će predavanja biti onlajn organizovana, a praktična nastava u manjim grupama i treći scenario je kompletna onlajn-nastava.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.