VBA razotkriva špijunsku zaveru protiv Vučića

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2014, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VBA razotkriva "špijunsku zaveru" protiv Vučića

Vojnobezbednosna agencija sprovodi temeljnu istragu o pokušaju prisluškivanja premijera Aleksandra Vučića u hotelu 'Kraun plaza', a u nju će se uključiti i tužilaštvo - saznaju Novosti.

Odluka da se potpuno rasvetli potencijalna velika špijunska afera doneta je praktično već u subotu.

Tada su pripadnici Kontradiverzionog tima Ministarstva odbrane otkrili sakrivenu kameru i mikrofon u salonu "Adriatiko" u kome je Vučić imao više susreta tokom sastanka "Trilateralne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << komisije".

Političko-bezbednosni triler zamrsila je i činjenica da je hotel u vlasništvu optuženog biznismena Miroslava Miškovića, a zbog susreta "Trilaterale" otvorene su i spekulacije da su u sve umešani i strani obaveštajci.

Bratislav Gašić, ministar odbrane, ispričao je za Novosti detalje potpuno neočekivanog događaja.

"Pošto je premijera čekao niz sastanaka u četiri oka sa stranim gostima, kao i uvek, morali smo da prekontrolišemo konferencijsku prostoriju koja je predviđena protokolom. Jer, naša je obaveza da se brinemo o svim aspektima bezbednosti predsednika Vlade".

Kontradiverzioni tim i protivteroristička jedinica stigli su u "Kraun plazu" već u subotu rano ujutru.

"Naši ljudi su, kako im to i pravila nalažu, najpre razgovarali sa predstavnicima hotela, koji su imali obavezu da navedu šta se sve u salonu nalazi. Oni nisu prijavili da tu postoji bilo kakva oprema za snimanje. Ali, tokom bezbednosne kontrole, iza kućišta za alarm koji je bio zakačen za zid, pronađeni su kamera visoke rezolucije i mikrofon", priča ministar.

Specijalci su odmah demontirali napravu i sačinili službenu belešku. Hitno su zatražili i objašnjenje od predstavnika "Kraun plaze".

"Rukovodstvo hotela je dalo nelogično objašnjenje, da je kamera ugrađena da bi konobari znali u kom trenutku mogu da uđu i da unesu piće!? Nejasno je zašto je ta kamera morala da bude sakrivena, zašto nije bila vidljiva i zašto nije bila prijavljena. Ovako nešto se nikada nije desilo Kontradiverzionom timu, koji je prekontrolisao na hiljade objekata za vreme obezbeđivanja premijera. Na potezu su istražni organi i tužilaštvo", zaključio je Gašić.

I ministar pravde Nikola Selaković potvrdio je Novostima da su u hotelskoj prostoriji u kojoj je planirano da boravi premijer bili postavljeni prislušni uređaji.

"I iz tog slučaja, koji se dogodio 1. novembra u hotelu čiji je vlasnik Miroslav Mišković, kao i iz drugih aktivnosti, vidljivo je da je na delu angažovanje tajkuna sa ciljem da sve te aktivnosti dovedu do rušenja vlasti. I predsednik Advokatske komore, Miškovićev advokat, nedavno je na skupu držao politički, a ne govor u interesu struke i advokata".

Mogućnost da je predsednik Vlade Srbije meta tajnog prisluškivanja ne isključuje ni dekan Fakulteta za bezbednost Radomir Milašinović.

On kaže da je državni vrh Srbije u sferi interesovanja mnogih stranih, ali i domaćih obaveštajnih službi i neformalnih centara moći:

"Ovaj prostor zbog svog značaja oduvek je bio interesantan velikim silama, kao i susednim državama. Nijedan ozbiljan obaveštajni sistem ne može da zanemari poziciju Srbije. Postoji i više domaćih centara kojima je u fokusu rad najviših državnih funkcionera. Premijer, kao trenutno najeksponiraniji političar, logično je u centru njihove pažnje i veoma ih zanimaju potezi koje on planira da povuče".

Milašinović ukazuje i na to da postoji sprega stranih centara moći i domaćih faktora kojima je u interesu da predviđaju pravce buduće državne politike.

"Špijunaža se oduvek sprovodi tajnim sredstvima i metodama koje nisu dozvoljene. To je, međutim, put za pribavljanje značajnih informacija. Ne možemo da isključimo da je postojala namera da se premijer prisluškuje. Istraga bi trebalo da pokaže da li su namere onoga ko stoji iza toga dobre ili nisu".

Instaliranje opreme za tajno snimanje i prisluškivanje omiljen je način za nelegalno prikupljanje informacija.

Ovoj vrsti obaveštajnog rada naruku naročito ide tehnološki razvoj koji je izrodio bezbroj modernih sredstava za snimanje, od kojih je veliki deo čak i u slobodnoj prodaji.

"Na tržištu postoji veliki broj uređaja za tonsko i fotografsko snimanje", kaže Vladimir Glamočak, potpredsednik Grupacije za tehničko obezbeđenje Privredne komore Srbije.

"Reč je o komercijalnim sredstvima, koja se obično ne koriste za špijunažu. Državne službe bezbednosti koje se, pod određenim uslovima, bave prikupljanjem informacija koriste visokosofisticiranu opremu koja nije dostupna u slobodnoj prodaji".

Glamočak napominje i da najobičniji uređaji, poput kamera, foto-aparata, mikrofona ili diktafona, ukoliko njima barata stručnjak, mogu uspešno da se koriste za špijunažu.

"Ključna je stvar da je tajno snimanje i prisluškivanje zabranjeno i da privatna preduzeća i pojedinci nemaju pravo da se time bave", napominje on.

U svakoj banket sali u hotelu Crowne Plaza u Beogradu postoji kamera koja emituje sliku isključivo na ekran koji se nalazi ispred sale i te kamere nisu opremljene mikrofonom i ne registruju zvuk, navodi se u saopštenju tog hotela objavljenom na sajtu Delta holdinga.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.