VAŽNO JE DA NE PODLEŽEMO EUFORIJI Đurić objasnio zašto Kurti izbegava razgovor o ZSO

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jan.2023, 00:54

"VAŽNO JE DA NE PODLEŽEMO EUFORIJI" Đurić objasnio zašto Kurti izbegava razgovor o ZSO

Đurić je istakao da je suština da Amerikanci stavljaju na sto ZSO i kažu da to mora da se sprovede.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je večeras da je potpuno jasno da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi "po svaku cenu" da izbegne razgovor o Zajednici srpskih opština (ZSO) i da mnogi evropski partneri nisu dovoljno podržavali priču o toj zajednici jer, kako je rekao, da jesu ona bi već bila formirana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Međutim, sada imamo novi momenat da SAD, zemlja koja je ključno doprinela stvaranju tzv. nezavisnog Kosova, danas mnogo dalje od evropskih država ide u zalaganju i guranju ideje o ZSO - rekao je Đurić u emisiji "Hit tvit" na Pinku.

Naveo je da oni organzuju sastanak u Prištini na koji su pozvane sve političke partije Albanaca na KiM.

- Ja nagađam, i to prilično informisano, da će rezultat tog sastanka biti taj da će gotovo sve partije, osim Kurtijeve, podržati formiranje tako nečega - rekao je Đurić i dodao da će to za Kurtija stvoriti daleko kompleksniju političku situaciju na KiM.

Takođe, naveo je da način na koji se ZSO formira nije nešto o čemu treba da se pregovara dalje jer je to, podsetio je, dogovoreno 2013. godine, a potvrđeno 2015. godine kada su usvojeni principi za formiranje ZSO.

Komentarišući sadržaj predloga EU, Đurić je rekao da ga fascinira do koje mere se dobar deo političkih aktera "zatrčao" da se izjasni o sadržini predloga koji se razmatra, bez da imaju ikakvu pravu sliku o čemu se radi.

- Toliko širok spektar političara, raznih poslenika javne reči se zatrčao u prvim satima nakon što je objavljeno da se o nekoj temi razgovara sa konačnim, definitivnim i neopozivim stavom - rekao je Đurić.

Na taj način su, dodao je, sa jedne strane zatvorili vrata u delu javnosti kredibilnoj raspravi, a sa druge strane ogolili sopstveni neozbiljan pristup jednom tako značajnom državnom i nacionalnom pitanju.

Đurić ističe da je izuzetno dobro što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da se drugi put za tri meseca pojavi pred narodnim poslanicima u republičkom parlamentu, gde će se na sednici 2. februara razgovarati o KiM, ali i dodao da nema sumnju da će pojedini politički subjekti pokušati i tu temu da upotrebe da dnevnu politiku.

Kako je naveo, ono što je Kurti počeo da radi, on to radi u kontekstu dešavanja u Evropi i svetu.

- On pokušava da, oslanjajući se na podršku pojedinih u zapadnom delu međunarodne zajednice, gura napred svoju agendu - rekao je Đurić.

Zato je, ističe, veoma važno da mi, sa jedne strane, ne podležemo "navijačkoj euforiji" za bilo koju od strana u ratu u Ukrajini i da, sa druge strane, kada je reč o unutrašnjem ključnom pitanju, saslušamo jedni druge.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.