VAŽAN GOST U DVODNEVNOJ POSETI IRANU: Njegov dolazak može mnogo toga da promeni na Bliskom istoku?

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2023, 20:19

VAŽAN GOST U DVODNEVNOJ POSETI IRANU: Njegov dolazak može mnogo toga da promeni na Bliskom istoku?

Dolazi iz zemlje koja je posredovala u brojnim konfliktima

Omanski sultan Haitam bin Tarik al-Said stigao je danas u dvodnevnu posetu Teheranu gde će sa iranskim zvaničnicima razmatrati regionalna diplomatska i bezbednosna pitanja, objavili su iranski državni mediji, dva dana nakon što je Oman posredovao u razmeni zarobljenika između Irana i Belgije. 

Očekuje se da će se Haitam sastati sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem i razgovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o pitanjima kao što su zategnute veze Teherana sa Egiptom i sporni nuklearni program Irana, javili su iranski državni mediji.

Poseta dolazi u trenutku kada se Iran takođe suočava sa ponovljenim kritikama zbog kršenja ljudskih prava, kao i zbog optužbi da Rusija koristi iranske dronove u napadima na Ukrajinu, preneo je Rojters. Teheran poriče da snabdeva Rusiju dronovima za upotrebu u ratu u Ukrajini. Oman je posredovao u oslobađanju nekoliko stranih državljana i osoba sa dvojnim državljanstvom iz Irana.

Oman je u petak pomogao da se obezbedi oslobađanje humanitarnog radnika Belgijanca koji je uhapšen 2022. godine i osuđen na 40 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu u zamenu za oslobađanje iranskog diplomate osuđenog na 20 godina zatvora zbog neuspele bombaške zavere usmerene na iransku opozicionu grupu u Parizu.

Desetine stranaca i dvojnih državljana i dalje su u zatvorima u Iranu, a većina se suočava sa optužbama za špijunažu. Grupe za ljudska prava kritikovale su ta hapšenja kao taktiku Teherana da oslobađanjem zatvorenika dobije ustupke od Zapada, dok Iran negira te optužbe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.