VATIKAN IDE U KORAK SA VREMENOM: Papa Franja formirao službu sveštenika laika

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2021, 16:51

VATIKAN IDE U KORAK SA VREMENOM: Papa Franja formirao službu sveštenika laika

Papa Franja je danas i formalno stvorio novi red sveštenika laika

Ova služba ima za cilj da ohrabri veće učešće sekularnih žena i muškaraca u uvođenju ljudi u katoličku veru, posebno na mestima gde nema dovoljno sveštenika.

Uvođenjem sveštenika laika u službu, Katolička crkva je zvanično priznala praksu koja se koristila vekovima u lokalnim biskupijama.

U mnogim delovima sveta, sveštenici laici uvode ljude u katoličku veru, uče ih i prate >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ih na njihovim putu.

Uskoro će vatikanska kancelarija za mise objaviti posebni obred koji će se koristiti širom sveta kada sveštenici laici budu zvanično krenuli da propovedaju.

Ranije ove godine, papa je izdao dekret kojim se omogućava da žene kao laici mogu biti rukopoložene na dužnost lektora i čitaju Sveto pismo, kao i da pomažu sveštenicima pri službi za oltarom.

Papa Franja se čvrsto drži katoločke doktrine da žene ne mogu biti sveštenici, ali je pod velikim pritiskom da im dozvoli da budu đakoni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.