VANREDNO STANJE U HAGU, VOJSKA NA ULICAMA: Demonstranti probijaju policijske koridore - Ubijate nas, to neće proći

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2023, 19:32

VANREDNO STANJE U HAGU, VOJSKA NA ULICAMA: Demonstranti probijaju policijske koridore - "Ubijate nas, to neće proći"

Lokalna vlada uvela je vanredno stanje u gradu, a vlasti su postavile vojne kamione blizu raskrsnica kako bi sprečili traktore da uđu u centar.

Hiljade farmera protestovalo je danas u parku u Hagu protiv planova holandske vlade da smanji emisiju nitrata, dok su klimatski aktivisti iz grupe "Pobuna protiv istrebljenja" koji se protive državnoj podršci industriji fosilnih goriva probili policijske kordone kako bi blokirali glavni put u holandskoj prestonici.

Poljoprivrednici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su rano jutros krenuli traktorima prema Hagu uprkos zabrani teških vozila uvedenoj uoči protesta protiv vladinog plana da smanji emisiju nitrata, a neki su pozvali na izlazak Holandije iz Evropske unije.

Dok je Amsterdam zvanična prestonica Holandije, Hag je njena administrativna prestonica, gde se nalaze izvršna i zakonodavna vlast, kao i najviši sud kraljevine.

Demonstracije su najavljene nekoliko dana pre pokrajinskih izbora kada će se posredno birati i gornji dom nacionalnog parlamenta.

Izbori u sredu bi mogli da utiču na predloge za smanjenje upotrebe nitrata, vođene diktatima Evropske unije i verovatno će naneti težak udarac poljoprivrednicima ili ih potpuno isterati iz posla.

Poljoprivrednici takođe protestuju zbog vladine politike o beneficijama za decu i tretmanu stanovnika severne provincije Groningen čiji su domovi oštećeni u zemljotresima izazvanim decenijama vađenja prirodnog gasa.

Policija u Hagu saopštila je da je zaustavila grupu traktora u blizini grada i uputila farmere da autobusom odu na protest.

Bes koji je predlog smanjenja upotrebe nitrata izazvao u Holandiji, proširio se i na druge evropske zemlje, sa široko rasprostranjenom percepcijom da politiku vodi Evropska unija.

Pre nešto više od nedelju dana, farmeri su dovezli stotine traktora u srce belgijske prestonice Brisela, koja takođe služi kao glavno sedište moći EU.

Holandska vlada je saopštila da se emisije nitrata, koje su nusposledica stočarstva, transporta i industrija, moraju drastično smanjiti u blizini područja koja su deo mreže zaštićenih staništa za ugrožene biljke i divlje životinje koja se proteže širom Evropske unije.

Vladajuća koalicija želi da smanji emisije zagađivača, pretežno nitrata, za 50 odsto širom zemlje do 2030.

Ministri su nazvali predlog "neizbežnom tranzicijom" koja ima za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha, zemljišta i vode i upozorili su da će to značiti "da ne mogu svi farmeri da nastave svoj posao".

- Meso žele da zamene insektima. Automobile žele da zabrane. Sloboda se nadgleda kjuar kodovima. Farme koje su postojale generacijama, sada moraju da se zatvore. To neće proći - rekao je "Brajtbartu" Tom Vandendriše, član Evropskog parlamenta iz belgijske partije Vlams belang.

Dok holandski farmeri protestuju, klimatski aktivisti zahtevaju da se prekine vladina podrška kompanijama za fosilna goriva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.