VANDALIZAM U CENTRU BEOGRADA: Napadnut Prajd info centar, reagovao zaštitnik građana (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2020, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VANDALIZAM U CENTRU BEOGRADA: Napadnut Prajd info centar, reagovao zaštitnik građana (VIDEO)

Prajd info centar navodi da je pričinjena materijalna šteta kada je grupa maskiranih napadača šutirajući izlog i vrata, polomla bravu i inventar.

Beograd Prajd je saopštio da je Prajd Info Centar napadnut u subotu u 20 sati. Zaštitnik građana traži da se napadači pronađu.

- Izražavamo ozbiljnu zabrinutost povodom eskalacije nasilja prema prostorijama Beograd Prajda i ukazujemo da prema informacijama sa kojima raspolažemo – nikada niko nije odgovarao pred >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pravdom za prethodnih 10 napada", navedeno je u saopštenju.

Prajd Info Centar je sinoć ponovo napadnut. Ovaj put je načinjena materijalna šteta kada je grupa maskiranih napadača šutirala izlog i vrata, što je dovelo da lomljenja brave i inventara.⁣ Po našim saznanjima, niko nije odgovarao pred pravdom za prethodnih 10 napada a sama činjenica da se ovakvi napadi dešavaju u centru Beograda jasno ukazuje na realnost i položaj LGBT+ zajednice u našoj zemlji.

A post shared by Belgrade Pride (@belgradepride) on Mar 1, 2020 at 1:49am PST

Prajd Info Centar, prostorije Beograd Prajda, su u centralnoj beogradskoj ulici u blizini važnih vladinih institucija.

- Činjenica da se ovakvi napadi dešavaju u centru Beograda jasno ukazuje na realnost u kojoj je LGBT+ zajednica izložena ne samo diskriminaciji već i nasilju koje najčešće prolazi bez zakonskih posledica po počinioce - ocenio je Beograd prajd i pozvao institucije da počinioce identifikuju i da postupaju u skladu sa zakonom.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da se diskriminacija i nasilje prema LGBTI zajednici ispoljava u različitim oblicima, do toga da se čak skrnave i zgrade u kojima se nalaze njihova udruženja.

- Kada se odškrinu vrata eksktremističkom i agresivnom delovanju huligana, žtve postaju najranjivije grupe u društvu, među kojima su najčešće žrtve pripadnici LGBTI zajednice. Seksualna orijentacija je lična stvar pojedinca, ali se zaštita prava na različitost tiče svih nas u državi - poručio je Pašalić u pisanom saopštenju.

Pozvao je nadležne da pronađu i sankcionišu one koji su počinili napad.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.