VALENSA KRITIKOVAO VARŠAVU: Ako hoćemo dobre odnose sa Rusijom, moramo sa njom voditi dijalog (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jan.2020, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VALENSA KRITIKOVAO VARŠAVU: "Ako hoćemo dobre odnose sa Rusijom, moramo sa njom voditi dijalog" (VIDEO)

Putina je trebalo pozvati u Poljsku i istaći da je Crvena armija oslobodila logor.

Bivši predsednik Poljske, Leh Valensa, kritikovao je zvaničnu Varšavu zbog odluke da ne pozove ruskog lidera, Vladimira Putina, na obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic, povezujući je sa odlukom šefa poljske države da ne putuje na manifestaciju u Izrael.

- Pošto poljska strana nije pozvala predsednika Putina na obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koncentracionog logora Aušvic, bilo je za očekivati da Duda neće imati pravo glasa u Izraelu. U toj situaciji, on nije mogao otići tamo. - kazao je bivši predsednik.

Po Valensinim rečima,

- To je istorijska istina i ne može se izmeniti. A ako poljska vlada želi napraviti sopstveni istorijski narativ, to je prilično neozbiljno. Ako hoćemo dobre odnose sa Rusijom, moramo sa njom voditi dijalog, ali je to potrebno raditi na određen način. Znam da je to moguće. - dodao je Valensa.

Obeležavanje godišnjice oslobođenja Aušvica, održaće se 27. januara. Pretpostavlja se da Putin neće učestvovati, iako su poljska vlasti, u julu 2019. godine, saopštile da nameravaju da mu upute pozivnicu.

Svetski forum sećanja na Holokaust održava se 22-23. januara, u Izraelu, u organizaciji memorijala "Jad Vašem". Planirana poseta Putina, koji se smatra "glavnim gostom" manifestacije, bio je razlog da poljski predsednik Duda otkaže svoje učešće.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.