V. Vukotiću kućni pritvor zbog pokušaja ubistva

Izvor: Press, 08.Sep.2014, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

V. Vukotiću kućni pritvor zbog pokušaja ubistva

Portparol tog suda Svetlana Tomić Jokić rekla je danas Tanjugu da je sinoć sudija za prethodni postupak odbio predlog tužilaštva za određivanje pritvora i odredio Vukotiću meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzror, takozvani kućni pritvor.

Ona je pricizirala da mu je kućni pritvor određen zbog opasnosti od bekstva, bojazni da mi mogao da ponovi krivično delo, kao i zbog uzmnemirenja javnosti jer je za krivično delo za koje se tereti zaprećena kazna viša >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << od 10 godina.

Takođe mu je izrekao zabranu komuniciranja i sastajanja sa oštećenim i svedocima, dodala je sudija Tomić Jokić.

Vukotić se tereti za krivično delo ubistvo u pokušaju.



Policija je u petak popodne u Beogradu uhapsila Vukotića, koji inače živi godinama u Novom Sadu.

Pretpostavlja se da mu je zbog teškog zdravstvenog stanja određen kućni pritvor umesto klasičnog.

Vukotići je naime 2011. godine uz odobrenje Ministarstva pravde obustavljeno služenje kazne od 20 godina zatvora na koju je u odsustvu osuđen u Crnoj Gori zbog ubistva Duška Boškovića 1997. godine u Prčnju zbog zdravstvenih problema i on je pušten da se brani sa slobode tokom ponovljenog suđenja pred Višim sudom u Novom Sadu.

To suđenje se nastavlja 19. septembra, potvrdila je za Tanjug sudija Tomić Jokić.

Srbija je 2011. odbila molbu Crne Gore za izručenje Vukotića radi izdržavanja kazne od 20 godina zatvora za ubistvo Boškovića, jer ga je Belgija u kojoj je bio u pritvoru 2009. godine izručila Srbiji, uz uslov da mu se suđenje ponovi samo u našoj zemlji.

Pošto ima prebivalište u Novom Sadu, novosadski sud je određen kao nadležan za ponavljanje postupka.

Nakon ekstradicije Vukotić je bio upućen na izdržavanje kazne zatvora, koje mu je međutim prekinuto radi lečenja, uz odobrenje Ministarstva pravde.

Belgijskom odlukom nije bilo odobreno da se Vukotiću sudi za ubistvo Andrije Lakonića u beogradskom klubu "Nana" 1990. godine, iako je za njim od 1990. bila raspisana poternica zbog sumnje da je učestvovao u toj likvidaciji.

Odmah posle tog ubistva Vukotić je pobegao iz zemlje, a za saučesništvo u ubistvu u tadašnjem Okružnom sudu u Beogradu sudilo se Darku Ašaninu, ubijenom 1. jula 1998. godine, dok se tadašnjem inspektoru beogradske policije Miroslavu Bižiću Biži, ubijenom 21. maja 1996. godine, sudilo zbog zloupotrebe položaja jer je pomogao Vukotiću da pobegne.

Ašanin i Bižić oslobođeni su optužbi.

Vukotić je prethodno iz Španije izručen Belgiji koja ga je tražila zbog sumnji da je po nalogu saveznog DB-a bivše SFRJ u Briselu ubio saradnika CIA Envera Hadrija, koji je nekada radio za jugoslovenski DB, ali i za sovjetski KGB. Kako te sumnje nisu dokazane Belgija ga je izručila Srbiji.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.