Uzurpiran državni objekat

Izvor: B92, 20.Avg.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzurpiran državni objekat

Beograd -- Zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja ne mogu da uđu u prostorije koje su im dodeljene u Karađorđevoj 48, jer je zdanje uzurpirano.

Zgrada u Karađorđevoj je državna, ranije je bila dodeljena Ministarstvu pravde, a poslednjim vladinim zaključkom ovim nezavisnim institucijama, piše "Blic".

Prema izvorima tog lista, državna imovina je uzurpirana od pojedinaca iz Geološkog instituta, koji tu državnu svojinu iznajmljuju kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je njihova - privatna.

Geološki institut je, inače, ranije bio smešten u zgradi u Karađorđevoj 48, ali već pet godina nije njen korisnik. Istraga bi mogla da se proširi i na odgovorne u Pravosudnoj akademiji, čije su prostorije u ovom zdanju, jer se po navodima i ovoj ustanovi može obratiti za informacije o iznajmljivanju prostora.

Prema pisanju beogradskog lista, u spornoj zgradi, inače jednom od najveličanstvenijih zdanja u Beogradu, do skoro su se snimali i kadrovi za jednu italijansku seriju, a portir objekta kaže da se tu nalazi da bi čuvao dokumenta Geozavoda.

Zbog filmskih kadrova isečeni su i radijatori, predratni, gravirani, a pored stepeništa je polomljeni kip.

„Blic" piše i da pojedine unutrašnje zidove i njihovu ornamentiku presecaju žvrljotine sprejom, da ima i izlepljenih dasaka, kao i polupanih stakala na vratima.

Krivične prijave protiv odgovornih

Kako „Blic" saznaje u Vladi Srbije, u slučaju Karađorđeve 48 gotovo je sigurno da će biti podignute krivične prijave protiv odgovornih.

"Od nadležnih organa biće zatraženo sprovođenje istrage kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za uzurpiranje zgrade u Karađorđevoj 48. Istraga bi trebalo da pruži odgovor i o materijalnoj dobiti koja je sticana neovlašćenim iznajmljivanjem prostora" - kaže za „Blic" sagovornik iz Vlade Srbije.

Jedan deo zgrade prepun je bačenih dasaka, a WC šolja je nasred sobe, dok je zvanična naučna dokumentacija među razbacanim đubretom.

List podseća da je zgradu u Karađorđevoj 48 decenijama koristio Geozavod, koji je pre pet godina dobio drugi objekat i više, bar na osnovu zvanične dokumentacije, nije korisnik.

Međutim, i u vreme dok se tu radilo, zgrada je korišćena za žurke. Tadašnji provodi vezuju se za ime Milovana Bojića, ministra zdravlja u vreme vlasti Slobodana Miloševića. On je prostorije u te svrhe koristio do demokratskih promena.

U prostorijama za uživanje nekadašnjih julovaca danas je Pravosudna akademija, u kojoj se često održavaju seminari iz oblasti pravosuđa.

Pošto je korisnik zgrade bilo Ministarstvo pravde, tu je i Centar za medijaciju.

Nekada najveličanstveniji objekat u Beogradu na adresi Karađorđeva 48 podignut je između 1905. i 1907. godine. Sagrađen je kao upravno-poslovni objekat Beogradske zadruge, prvog srpskog društva za osiguranje osnovanog 1882. godine. Na samoj zgradi upravo piše „Odeljenje za bankarstvo osnovano 1882", a mnogi smatraju da je ovo bila prva prava banka u tadašnjoj Srbiji.

Ovo zdanje, i nakon više od sto godina postojanja, ostalo je poznato kao zgrada Beogradske zadruge.

U posleratnom periodu, međutim, u nju se useljavaju mnoge ustanove i delatnosti za koje nije bila namenjena kada je građena, a najviše se zadržao Geološki zavod ili Institut za hidrotehnička i geološka istraživanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.