Uživajte u sjaju čokolade

Izvor: Politika, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživajte u sjaju čokolade

Najskuplji primerci čokolade potiču sa raznih strana sveta i imaju različite (uglavnom astronomske) cene, što verovatno mnogima ne predstavlja prepreku da uživaju u njihovim čarima. Videćete da je skoro svaki od ovih mini-grehova za novčanik tamna čokolada. Postavlja se logično pitanje: otkud takva popularnost tamne čokolade? Ne samo da je dobrog ukusa, nego sadrži supstance zvane feniletilamini i seratonin, obe prirodne supstance dobrog raspoloženja, koje se i prirodno nalaze u ljudskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mozgu.

Štaviše, prema rečima autora bestselera The South Bich Diete Artura Agastona, kardiologa iz Majamija, tamna čokolada je zdravija zbog većeg sadržaja kakaa nego što ga ima u mlečnoj čokoladi. Kakao sadrži flavanole, koji su prirodni čuvar kardiovaskularnog sistema, a to postižu opuštanjem krvnih sudova i održavanjem holesterola na prirodnom nivou. Kao antioksidans se tek pokazuje kao nezamenjiva.

Iako gotovo sigurno nećete kupiti čokoladu samo zbog navedenih osobina, dobro je znati da ova poslastica ima dosta korisnih efekata na naše zdravlje. "Knipšild šokolatije" 1999. osnovao je kuvar Fric Knipšild, obrazovan u Danskoj.

Najskuplja čokolada koju prodaje – trufi od tamne čokolade, sa francuskim trufima kao punjenjem (da, i mi smo pomislili isto) – pravi se samo po porudžbini. Spravlja se od 70 odsto valrona kakaa, koji se spaja sa kremastim punjenjem i kakao uljem. Trufi se prave ručno, a prodaju po ceni od 5.200 dolara za kilogram.

Noka vintag čokolada je kompilacija najfinijih tamnih čokolada, selektovanih sa plantaža iz Venecuele, Trinidada, Obale Slonovače i Ekvadora. Ova kolekcija je od 75 odsto čistog kakaa jedinstvenog porekla, sa ostalim sastojcima kao što su najfiniji kakao puter i šećer.

Noka ne koristi emulgatore kao što je sojin lecitin i ne dodaje vanilu. Prodaju je za 1.700 dolara po kilogramu.

Za sve koji uživaju u "sjaju" čokolade tu je "delafee" čokolada pripremljena od finih zrna kakaa i ljuspica jestivog 24-karatnog zlata nanetog rukom na svaku pralinu. Ostali sastojci su šećer, kokosovo ulje, kakao puter, mlečni prah, vanila. Nešto je jevtinija od prethodnih – 1100 dolara kilogram.

Poznata fabrika čokolade "Godiva" nedavno je predstavila "G" kolekciju čokolada napravljenih od raznih sastojaka i ukusa, kao što je tasmanijski med i meksička vrelina.

Svaka čokolada je napravljena od najboljih zrna kakaa i ostalih sastojaka koji su različiti za svaki tip bombona. Ako nekoga baš hoćete da iznenadite, izdvojićete 240 dolara za kilogram.

Za utehu, ostaje vam da u domaćim prodavnicama čokolada pronađete nešto slatko, zdravo ali i pristupačno.

Izvor www.hedonizam. com

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.