Užička voda i dalje neispravna

Izvor: B92, 04.Jan.2014, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užička voda i dalje neispravna

Beograd -- Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je da je voda u Užicu i dalje zdravstveno neispravna za piće i kuvanje hrane, iako je sproveden tretman hlor dioksidom.

Na osnovu bioloških i toksikoloških ispitivanja koje je radio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", užički Zavod je saopštio da uzorak dezinfikovane vode hlor dioksidom sa postrojenja Cerovića brdo (Fabrika vode) ne ispunjava uslove propisane pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za piće, zbog prisustva potencijalno toksicne alge.

"U ovom uzorku prečišćene vode sa postrojenja utvrdjena je brojnost cijanobakterija od oko 7700 čhelija po litru. Izmerena koncentracija ukupnog mikrocistina LR u ovom uzorku je manja od 0,01 migrograma po litru preporučene vrednosti Svetske zdravstvene organizacije od 1 mg po litru", navodi Zavod.

U saopštenju se kaže da posle 72 sata od primene dodatnog tretmana hlor dioksidom analize uzoraka prečišćene vode iz Fabrike vode i distributivne mreže ukazuju da nije došlo do značajnog smanjenja potencijalno toksične alge u uzorku prečišćene i dezinfikovane vode iz rezervovara čiste vode postrojenja Cerovića brdo, dok je u uzorku iz distributivne mreže došlo do značajnog povećanja u broju ćelija.

"Mogući razlozi za ovo povećanje su nagomilavanje cijanobakterije u mreži posle višednevnog proticanja budući da se mreža nije dovoljno isprala", saopštio je Zavod.

Navodi se i da je odsustvo mikrocistina-LR pokazatelj da stanovništvo nije bilo izloženo ovom cijanotoksinu od perioda kada su analize započete i da je mera zabrane upotrebe vode za piće i pripremanje namirnica preventivna mera, kojom se smanjiuje rizik po zdravlje stanovništva na najmanju moguću meru.

"Medjutim, mora se ukazati da iako nije detektovan ukupan mikrocistin - LR u oba uzorka prečišćene vode, posebna pažnja mora da se posveti

sanaciji jezera Vrutci", dodaje se u saopštenju.

U Užicu je na snazi zabrana korišćenja vode za piće iz gradskog vodovoda od 26. decembra zbog prisustva algi u vodi, a grad se snabdeva iz alternativnih izvorišta i cisterni.

"Vlada i nadležna ministarstva da se uključe"

Vlada Srbije i nadležna ministarstva treba hitno da se uključe u rešavnje problema sa vodom u Užicu jer taj grad ne može sam da reši problem, zaključeno je na sastanku vladajuće koalicije u Užicu na kome je sa predstavnicima relevantnih institucija razmotrena situacija sa vodosnabdevanjem .

"Jezero Vrutci sa čije se akumulacije sa vodom snabdeva 60 hiljada Užičana, duže vreme neće biti u funkciji. Zbog toga je neophodno obezbediti alternativno rešenje vodosnabdevanja Užica, a potom započeti sanaciju jezera i brane Vrutci"”, zaključili su predstavnici vladajuće koalicije posle današnjeg sastanka.

Prema njihovim rečima, konstatovano je da je ljudski faktor najveći krivac za novonastalu situaciju sa vodom.

"Pozivamo sve istražne organe da odmah započnu istragu i utvrde krivicu onih koji su doveli do pojave cijanobakterije u pijaćoj vodi. Odgovornost tražimo za sve, bez obzira na kom nivou ta odgovornost postoji”", poručuju iz vladajuće koalicije.

Naglašeno je i da brana Vrutci od 2009. godine funkcioniše bez izdate dozvole, što znači da od tada po zakonu više nije za upotrebu zbog dotrajalosti akumulacije.

O svim problemima koji su otvoreni pojavom algi u vodi za piće obavešten je javni tužilac u Užicu i niko ko je kriv neće biti oslobođen odgovornosti, poručuju iz vladajuće koalicije koju čine SNS, SPS, DSS, Nova Srbija, URS, Jedinstvena Srbija i PUPS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.