Užice još sedam dana bez vode

Izvor: B92, 15.Avg.2014, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užice još sedam dana bez vode

Užičani će bar još sedam dana biti bez pijaće vode

Nakon što Vodovod danas završi pranje i ispiranje postrojenja, rezervoara i gradske mreže, sledi hiperhlorisanje mreže, a zatim i novo uzorkovanje vode, nakon čega će se znati da li je ona ispravna za piće.

"Biološke analize vode od početka pranja i ispiranja gradske mreže i rezervoara, pokazuju osetno smanjenje broja nematoda, što znači da su naložene mere Vodovodu dale rezultate", izjavila je šef >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Odseka za sanitarni nadzor za Zlatiborski okrug Snežana Tadić.

Ona navodi da će proces dezinfekcije hiperhlorisanjem trajati 24 časa, nakon čega sledi uzimanje uzoraka vode.

"Uzorci će se uzimati u tri uzastopna dana na biološku, bakteriološku i hemijsku analizu i tek, ako rezultati budu pokazali da je voda ispravna, može se krajem naredne sedmice očekivati ukidanje zabrane korišćenja vode za piće i pripremanje hrane", istakla je Tadićeva.

Odsek za sanitarni nadzor rešenje o zabrani korišćenja vode za piće i pripremanje hrane doneo je 19. jula, zbog pojave algi i nematode u gradskom vodovodu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice u vodi za piće i na izvorištu Sušička vrela algi nema od 24. jula, dok su nematode sve vreme prisutne u različitim koncentracijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.