Užice: Bez vraćanja Titovog spomenika na Gradski trg

Izvor: Večernje novosti, 25.Dec.2013, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užice: Bez vraćanja Titovog spomenika na Gradski trg

UŽICE - Užički odbornici posle dva sata diskusije na skupštinskom zasedanju nisu izglasali da se spomenik Josipu Brozu Titu vrati na Gradski trg, odakle je uklonjen pre 22 godine. Ova tema se pred odbornicima našla pošto je Gradski odbor Saveza boraca narodnooslobodilačkog rata prikupio 4.477 potpisa Užičana i podneo Skupštini građansku inicijativu za vraćanje Titovog spomenika na trg. Sekretar SUBNOR-a Milić Vukić izjavio je Tanjugu da je razočaran odlukom odbornika. "Na Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << se uopšte nije glasalo o našoj inicijativi, već o predlogu poslanika DS S-a Zoran Pejića da se odbije inicijativa SUBNOR-a. Za taj predlog glasala su 32 odbornika, dok je samo 11 odbornika SPS-a i jedan DS-a bili protiv", rekao je Vukić. On ističe da je bio iznenađen ostrašćenošću pojedinih odbornika koji su se uključili u diskusiju o vraćanju Titovog spomenika na trg. "Protiv su bili naprednjaci, demokrate, DS S, URS, Nova Srbija.Očekivao sam da bude mudrosti, ali je na delu bila ostrašćenost i nacionalizam", ocenio je Vukić. On naglašava da će užički SUBNOR razmotriti mogućnost podnošenje žalbe Ustavnom sudu zbog procedure kako je doneta odluka, i prikupljanje potpisa za referendum. "Nismo još sigurni da li bi referendum imao smisla. Ne bi bio problem sakupiti 7.000 potpisa Užičana. Veći je problem što su i sami građani nisu dovoljno zainteresovani za inicijativu da se Titov spomenik vrati na Gradski trg. To je naše iskustvo posle prikupljanja potpisa za ovu inicijativu", kazao je Vukić. Vukić ističe da je SUBNOR od početka insistirao da se politika isključi iz cele priče, već da se ljudski i civilizacijski postupi i ispravi greška koja je, po njima, učinjena 1991.godine uklanjanjem Titovog spomenika sa Trga partizana. Već 22 godine Titov spomenik nalazi se u dvorištu, iza zgrade Narodnog muzeja Užice.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Naprednjaci sprečili povratak Titovog spomenika u centar Užica

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Dec.2013

Užički odbornici posle dva sata diskusije na skupštinskom zasedanju nisu izglasali da se spomenik Josipu Brozu Titu vrati na Gradski trg, odakle je uklonjen pre 22 godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.