Užičani bez vode i na  plus 30 stepeni

Izvor: Blic, 12.Avg.2014, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užičani bez vode i na plus 30 stepeni

Kuvalo se juče Užice na avgustovskih trideset i kusur, a procvrčalim asfaltom paradirali su plastični bidoni - u rukama građana nateranih da se vodom snabdevaju iz cisterni.

Konačno stiglo i leto u Užice, ali voda za piće još nije. Dvadeset četvrti je dan kako su cisterne najveća okupljališta ljudi, ako je za utehu - barem su u hladovini.

Na Trgu partizana, obliven graškama znoja, četiri kante punio je Bogdan Aleksić.

Sa periferije, sa Marinog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << brega, sišao je u centar.

Dezinfekcija, pa tri analize

Načelnica RSI Snežana Tadić za „Blic“ objašnjava:

- Radovi koje „Vodovod“ obavlja teku sporo. Posle dezinfekcije celog sistema velikim dozama hlora, potrebno je da tri uzastopne analize pokažu da je voda ispravna. Tek tada će biti ukinuta zabrana - objašnjava ona.

Za njim pristiže sredovečni Jovan Filipović. Ćelu sakrio pod šešir, ali se dobro zajapurio. Manje od jare, više od gneva.

- Na magarca sam sebi ličim. Od petka sam, sinoć sabrah, preneo tačno sto kila vode. Kad bi na cisterni napisali „vi ste stoka, a ovo je pojilište“, mi bismo i to mirno prihvatili. Da je pametan ovaj narod, pa da dohvati motke, znaš već kakve, da se digne, da krene! Evo, ja ću prvi...!

Osta bez podrške. Dve gospođe pored njega ne izjasniše se da su za tu ideju.

Gužva i na cisterni pred Crkvom Svetog Marka.

- Ceo grad, beše krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih, plaćao je samodoprinos kad se pravila brana na Vrutcima da Užice ima vodu. Sad nema države, nema ni vode - debatovao je Svetozar Mojsilović.

- Mora se izdržati. Nije voda, vidite, samo problem u Užicu. Malo-malo, pa čuješ - nije za piće - komentariše Živka Nenadić.

Kako je ko izlazio iz crkvene porte pravo je svraćao do cisterne...

Još od 24. jula, kažu u Zavodu za javno zdravlje, u vodi nema algi zbog kojih je česmovača zabranjena. Nematode - golim okom nevidljivi crvići, tvrdi ZZJZ, prisutne su u broju koji, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, ne mogu škoditi zdravlju ljudi. Ipak, zabrana je još na snazi i važiće najmanje još nekoliko dana.

- Nema algi, nema crva, a voda neispravna!? Ona o ludom i zbunjenom ovde paše bolje nego igde - lupao je kantom Užičanin koji se predstavi kao Siniša.

Oglasila se i sanitarna inspekcija - informacijama koje se baš i ne podudaraju sa podacima ZZJZ.

- U vododovnoj mreži konstantno su prisutne nematode. S obzirom da se može očekivati njihovo naglo povećanje, a one nisu bezazlene, 31. jula naloženo je „Vodovodu“ da kompletno ispere i dezinfikuje postrojenje - navodi se.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.