Uzgajivači duvana se izjasnili protiv mera SZO

Izvor: Southeast European Times, 19.Sep.2012, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzgajivači duvana se izjasnili protiv mera SZO

Cilj smanjenja proizvodnje duvana, koje je predložila SZO, jeste da se smanji pušenje i korišćenje duvana.

19/09/2012

Biljana Arsovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 19.9.2012.

Proizvođači duvana sa Balkana ujedinjeni su protiv novih pravila Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u proizvodnji duvana. Predstavnici preko 100.000 proizvođača duvana iz Makedonije, Srbije, Grčke, Bugarske i Turske sastali su se prošle nedelje u Skoplju i dogovorili >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << se da se suprotstave propisima kojima će se uvesti oštra kontrola nad proizvodnjom duvana.

Ove nedelje je SZO finalizovala pravila za kontrolu proizvodnje duvana koja će biti izneta na usvajanje na novembarskoj konferenciji u Seulu, u Južnoj Koreji.

Ako mere, koje su već najavljene u sklopu Okvirne konvencije za kontrolu duvana, budu usvojene, zemlje potpisnice moraće da smanje proizvodnju duvana, a posebno orijentalne mešavine koja se uglavnom uzgaja na Balkanu. Merama se takođe zahteva prekid bilo kakve finansijske podrške države proizvodnji duvana.

Proizvođač duvana Antonio Spasoski, 50, iz makedonskog grada Prilepa, priprema najnoviju turu duvana za preprodaju, ali je zabrinut zbog najave novih pravila.

„Čuo sam nešto, ali niko nam ne daje dodatne informacije. Cela moja porodica radi na polju duvana. Tako sam uspeo da podignem i odškolujem decu. Stvarno ne znam kako će to da ispadne. … Ali, nadam se da neće zabraniti moj duvan, jer mi je to jedini izvor zarade“, rekao je Spasoski za SETimes.

Balkanske zemlje već godinama pokušavaju da pronađu alternativu proizvodnji orijentalnog duvana, ali sva istraživanja pokazuju da ta zamena neće biti finansijski povoljna za proizvođače.

„Ako se prihvate preporuke SZO, 200.000 do 250.000 ljudi u Makedoniji biće primorano da se bori za sredstva za život. Nemamo alternativu. Taj duvan se uzgaja ovde preko 100 godina“, rekao je predsednik Asocijacije proizvođača duvana Dančo Mileski u izjavi za SETimes.

Prema rečima proizvođača, SZO će uvesti mere za smanjenje konzumiranja cigareta i pušenja, ali se neće mešati u poljoprivrednu proizvodnju duvana.

„Mere SZO nisu dobre. Nijedan pušač neće odustati od pušenja samo zato što njegova zemlja smanjuje proizvodnju duvana“, rekao je Antonio Abrunhosa, izvršni direktor Međunarodnog udruženja uzgajivača duvana.

„Primoravanje vlada direktivom da smanje proizvodnju duvana samo će ostaviti bez posla stotine hiljada, a možda i milione proizvođača duvana koji nemaju druga sredstva za opstanak“, rekao je on.

Otprilike 6,5 miliona tona duvana proizvede se u svetu svake godine -- veliki deo u balkanskim zemljama. Makedonija je 30. najveći proizvođač duvana u svetu i dobro je poznata po proizvodnji orijentalnog duvana.

Od ukupne vrednosti izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Makedonije 22,2 odsto čini izvoz duvana. Skoro trećina makedonskog državnog budžeta finansira se od rada duvanskih kompanija. Proizvođači duvana u ovoj zemlji dobijaju dodatnu podršku vlade u iznosu jedan evro po kilogramu proizvedenog duvana.

Makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Dimovski rekao je da su ti argumenti dovoljni da vlada zaštiti proizvodnju duvana i nastavi da pruža finansijsku podršku uprkos zaključcima SZO.

„Makedonija je jedna od zemalja koje su potpisale Okvirnu konvenciju za kontrolu duvana, ali strategija ide u pravcu prisilnog smanjenja proizvodnje duvana, što je apsolutno neprihvatljivo i nerazumno. Čvrsto ostajemo pri svojoj odluci da nastavimo da pružamo podršku proizvodnji orijentalnog duvana u Makedoniji“, rekao je Dimovski zaSETimes.

Proizvodnja duvana u svetu konstantno se povećava i SZO nastavlja da traži načine da smanji korišćenje cigareta. Većina balkanskih zemalja proizvodi duvan, ali su uvele striktne zakone kojima se zabranjuje pušenje na javnim mestima.

Makedonija se nalazi među najvećim proizvođačima duvana, ali ima jedan od najoštrijih zakona protiv pušenja -- pušenje je zabranjeno na svim javnim mestima i ne postoje posebne prostorije za pušače u javnim objektima.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.