Uzbudljive avanture za posetioce Festivala nauke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbudljive avanture za posetioce Festivala nauke

Boravak u svemirskoj stanici, poigravanje sa centrifugalnom silom, provera da li voda zaista ključa na sto stepeni Celzijusa, upoznavanje opreme za prenos neuronskih poruka, samo su deo avantura koje očekuju posetioce Festivala nauke koji će biti održan od 29. novembra do 2. decembra na Beogradskom sajmu, najavili su danas organizatori na konferenciji za novinare u UK Parobrod.

Na 6.500 kvadrata okupiće se više od 60 naučnih i obrazovnih institucija iz Srbije i 600 naučnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i demonstratora.

Uzbudljivi naučni eksperimenti, ekološki izazovi, reciklažne avanture i eksplozivni šou programi odvijaće se u halama 3, 3A i 5 Beogradskog sajma.

Nenad Zarić, programski kordinator Festivala nauke, kazao je da će posetioci ovog interesantnog događaja imati prilike da prošetaju kroz različite istorijske epohe uz svega nekoliko plesnih koraka.

"Posebnu pažnju publike, uveren sam, privući će postavke naših dugogodišnjih partnera NIS-a i MTS-a. Takođe, eksperti sa Hemijskog fakulteta upoznaće posetioce festivala sa značajem vode kao resursa u budućnosti. Njihove kolege sa Farmaceutskog fakulteta objasniće veze između nauke i kozmetike. Društvo za neuro nauke Srbije će takođe imati zanimljive prezentacije. Odsedanje u svemirskoj stanici, poigravanje sa centrifugalnom silom, provera da li voda zaista ključa na sto stepeni Celzijusa, takođe su izazovi kroz koje će proći posetioci našeg festivala", kazao je Zarić.

Uz sve to, prema njegovim rečima, posetioce festivala očekuju brojne naučne avanture koje vode radoznale umove u najrazličitije kutke našeg tela.

"Čulo mirisa će se naći na posebnim mukama pred molekulima ne baš prijatnog mirisa. Snaga i izdržljivost posetilaca biće na probi zbog jedne tako zahtevne discipline kao što je veslanje, dok će optičke iluzije oduševiti sve koji se budu našli na Beogradskom sajmu. Poseban segment festivala posvećen je vulkanima u našem organizmu i metodama koje njih kontrolišu i gase", kazao je Zarić.

On je dodao da će naučno fantastična bina ove godine ugostiti naučnike iz celog sveta, ali i najbolje šou programe domaćih naučnika.

Posetiocima festivala predstaviće se i Ekspertitinejžeri koji će u svom kutku pokazati genijalne izume mladih naučnika do kojih su udruženim snagama došli na školskim časovima i vannastavnim aktivnostima.

Generalni sponzor festivala je šestu godinu zaredom kompanija NIS.

Na ovaj način, NIS i Festival nauke na zajednički način doprinose afirmaciji nauke i obrazovanja kod mladih u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.