Uzbnjivač predao dokumenta o sprezi Hitne pomoći i pogrebnika

Izvor: VOA, 16.Okt.2018, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbnjivač predao dokumenta o sprezi Hitne pomoći i pogrebnika

Uzbunjivač Borko Josifovski, lekar, predao je u utorak predstavnicima Ministarstva zdravlja dokumentaciju o navodnim zloupotrebama u beogradskoj Hitnoj pomoći. U predatim papirima nalaze se navodni dokazi u vezi sa njegovim tvrdnjama iz 2006. godine o sprezi službe hitne pomoći sa pogrebnicima, u okviru koje lekari hitne pomoći nisu reanimirali bolesnike na samrti. Josifovski je planirao da navodne dokaze preda ministru zdravlja Zlatiboru Ločnaru, ali se Lončar danas nije pojavio. Josifovski je u vreme prvobitnog iznošenja tvrdnji, 2006, bio na funkciji direktora Hitne pomoći, a nakon iznošenja sumnji u javnost je smenjen, da bi dve godine kasnije bio i otpušten. Ministar zdravlja tada je bio Tomica Milosavljević, funkcioner danas nepostojeće stranke G17 plus. Viši sud u Beogradu je pre dve nedelje utvrdio da je pet državnih organa preduzelo "štetne radnje" protiv Josifovskog i stavilo ga u "nepovoljniji položaj" zbog izvršenog uzbunjivanja, ali ono na šta je 2006. godine ukazivao, do danas nije istraženo. "Ja sam želeo da ovaj sastanak bude konstruktivan i da se ubuduće donesu neke mere, pre svega sistemske mere, jer je korupcija sistemski problem i tako se mora i rešavati. Naš zakon ima koruptivne odrednice i one dovode do tih situacija kada lekari krenu stranputicom, odnosno neke koruptivne, pa čak i kriminalne radnje", rekao je Josifovski posle sastanka sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, na kome je dobio uveravanja da će dokumenta koje je doneo biti razmotrena. Rekao je da je tokom sastanka insistirao da se obelodane sve velike afere koje su u prethodnim godinama potresale zdravstvo i da se nada da će i drugi državni organi, koji su "učinili da se teško delo protiv zdravlja ljudi" i protiv njega zataška i koji su sprovodili progon, "poći istim ovim primerom za koji je ministar Lončar smogao snage i da će se konačno krenuti u novi period koji će doneti samo prosperitet i zdravstvu, i uopšte našem društvu". Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić, kome je Josifovski uručio dokumentaciju, rekao je da će sarađivati sa njim, te da ljudi u sadašnjem ministarstvu ne nose nikakvu hipoteku prethodnog vremena koja bi ih sprečila da se tome posvete.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Tanjug obmanuo novinare, objavio da je predaja dokaza otkazana

Izvor: Danas, 17.Okt.2018, 09:31

Agencija Tanjug pokušala je da sabotira uzbunjivača Borka Josifovskog i predstavnike Pištaljke u nameri da uruče dokumentaciju o trgovini smrću u beogradskoj Hitnoj pomoći ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru tako što je u utorak ujutru novinskim redakcijama uputila mejl sa obaveštenjem da se...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.