Uzbekistan glasa o produženju mandata predsednika

Izvor: Beta, 30.Apr.2023, 09:17

Uzbekistan glasa o produženju mandata predsednika

Birači u Uzebekistanu glasaju danas na referendumu o revidiranom ustavu koji obećava reforme ljudskih prava, ali i omogućava predsedniku države da ostane na funkciji do 2040. godine.Predložene izmene uključuju produženje predsedničkog mandata sa pet na sedam godina, uz zadržavanje postojećeg ograničenja od dva mandata.Kako je predsednik Šavkat Mirzijojev u drugom mandatu, promena dužine mandata bi mu omogućila da se još dva puta kandiduje nakon što mu sadašnji mandat istekne 2026. godine.Čini se da će građani ove najmnogoljudnije bivše sovjetske republike odobriti referendum koji je prvobitno planiran da bude održan prošle godine.Ostale promene uključuju ukidanje smrtne kazne i jačanje pravne zaštite za građane, uključujući i one optužene za zločine.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik ostaje na vlasti do 2040. godine?

Izvor: B92, 30.Apr.2023

Građani Uzbekistana danas glasaju za ustavne amandmane koji bi trebalo da im obezbede veću socijalnu zaštitu u zamenu za produženje mandata predsednika...Pod tim okolnostima predsednik Savkat Mirzijajev bi ostao na vlasti do 2040...Mirzijajev (65) inače ima reputaciju liberalnog reformatora, koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.