Izvor: RTS, 05.Avg.2021, 14:41

Uz subvencije i vredan rad u Sremu se može živeti od poljoprivrede

Na teritoriji Sremske Mitrovice ima oko šest hiljada registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Uz subvencije ministarstva i grada, tamošnji proizvođači mogu da koriste i podsticaje pokrajine, što im, kažu, mnogo znači.
Porodica Jerosimović iz Zasavice 1, decenijama živi od ratarske i stočarske proizvodnje, a od ove godine uz subvenciju pokrajine, u plasteniku gaje povrće.

"To je duga tradicija, tri pokolenja radimo. Može da se opstane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na selu, uz velik rad, velik trud i velika odricanja. Ne idem na more, ali ovo što radim, odmaram sebe u ovom plastniku", kaže Vladan Jerosimović, poljoprivrednik iz Zasavice.
"Više vrsta poslova radimo, i stočarstvo i povrtarstvo. Tu smo se našli, sad u ovom plasteniku, pa ćemo videti, ako bude plasmana, mi ćemo se možda i proširiti', navodi Gordana Jerosimović iz Zasavice.
U mitrovačkim selima sve je više žena i mladih koji su nosioci gazdnistva. Uz posao u struci, mnogi se bave i poljoprivredom.
"Znam sve, od malih nogu sam počeo da vozim traktor, da orem, sve da radim, tako da u svim poslovima pomažem tati što se tiče poljoprivrede. Od jednog posla ne može da se živi u gradu, ovo mi je kao hobi, ali volim to što radim", kaže Miloš Jerosimović iz Zasavice.
"Stariji sin je krenuo u to, njemu smo uzeli te anguse, oženio se sad, relativno mlad, ima dete, znači ima neku sigurnost sad. Krenuli smo sa šest, sad ima šesnaest grla, tih angusa, i to je nešto što će moći od toga da se živi", objašnjava Siniša Petrić.
Bez subvencija, Sremci kažu da je proizvodnja nezamisliva. Osim povrća, uvećavaju se i površine pod voćem.
"Svaki dinar im je bitan. U današnje vreme gde mogu da dobiju podsticaje i od ministarstva i od pokrajine i ako ne dobiju na nekom nivou, mogu da pokušaju na nekom drugom. Trenutno je aktuleno na našem nivou, konkurs u oblasti osiguranja i to je jedina mera koju mogu kumulativno da primene, ne samo sa ministarstva da iskoriste, nego i grad Sremska Mitrovica im daje 20% od premije osiguranja'', kaže Dušica Pavlović, v.d. direktora Agencija za ruralni razvoj.
Poljoprivrednicima je jedan od najvećih problema plasman i otkupna cena proizvoda, a nadležnima njihova nedovoljna informisanost o mogućnostima korišćenja podsticaja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.