Uz-robotizovano-radno-odelo-dizu-100-kilograma-kao-od-sale

Izvor: medio.rs, 06.Avg.2014, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz-robotizovano-radno-odelo-dizu-100-kilograma-kao-od-sale

Radnici koji grade najveće brodove na svetu uskoro bi to mogli da čine obučeni u specijalna robotizovana odela sa spoljnim kosturom (egzoskeletom), koja im omogućavaju da kao od šale povuku metalne komade od 100 kilograma.

Radnici u jednom od najvećih brodogradlišta na svetu - Daevu u Južnoj Koreji, testirali su opremu oblačeći robotizovani egzoskelet, koji im je omogućio da lako povuku orgomne komade metala, cevi i slične stvari, prenosi magazin "New scientist". >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs <<

Eksperiment je sproveden zajedno sa kompanijom "Marine engieering". Glavni inženjer Gilvhoan Ču kaže da je test pokazao da robotizovani egzoskeleti povećavaju mogućnosti radnika u obavljanju posla.

Njegov tim radi na izradi prototipa koji bi mogli da uđu u redovnu upotrebu tamo gde su roboti već angažovani u delu proizvodnje.

Robotizovani egzoskelet je visok između 160 i 185 santimetara i radnici ne osećaju težinu njegovog okvira od 28 kilograma, koji je napravljen od ugljenika, aluminiujuma i čelika, dok je odelo kontruisano da podržava i prati pokrete radnika.

Za pokretanje se koristi baterija koja traje tri sata, a skelet radnicima dozvoljava da se normalno kreću. Radnici oblače skelet tako što pričvrste svoja stopala na jastuke u njegovoj osnovi.

Vazdužne trake preko butina, oko struka i grudi, povezuju korisnika sa odelom, dopuštajući da robot pokreće njihova tela i nosi teret umesto njih.

Sistem hidrauličnih zglobova i elektomotora sa spoljne strane nogu povezan je sa rancem koji kontoliše opremu.

Planirano je da takva automatizacija bude primenjena i u proizvodnji ogromnih transportnih brodova. Daevu je potpisao ugovor sa velikom transprotnom kompanijom Maersk, vredan 1,9 milijardi dolara, o izgradnji 10 kontejnerskih brodova od po 55.000 tona.

Svaki će biti dugačak 400 metara i imaće prostor za 18.000 kontejenera i biće najveći ikada napravljen.

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uz robotizovano radno odijelo dižu 100 kg kao od šale

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Avg.2014

SEUL - Radnici koji grade najveće brodove na svijetu uskoro bi to mogli da čine obučeni u specijalna robotizovana odijela sa spoljnim kosturom (egzoskeletom), koja im omogućavaju da kao od šale povuku metalne komade od 100 kilograma...Radnici u jednom od najvećih brodogradilišta na svijetu - Daevu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.