Uz pomoć termina do cilja

Izvor: Glas javnosti, Beta, 09.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz pomoć termina do cilja

Izjava dr Dragoslava Petrovića, šefa poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu“ iz redova DS, po kojoj je „pokrajinski parlament spreman da do kraja februara ponovo razmotri predloženi statut radi usaglašavanja nekih pravno-tehničkih pitanja“, da bi tek potom i statut i zakon o nadležnostima APV bili upućeni u republički parlament, početkom minule nedelje je poprilično zbunila javnost, ali i političke aktere Vojvodine. Pri tom, vladajuća koalicija nije objasnila šta podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pod „pravno-tehničkim usaglašavanjem“, pa su se mnogi ponadali da bi to moglo da znači i promenu pojedinih spornih odredbi statuta.

Različita rešenja

- Ne znam koji će još delovi biti korigovani u tekstu statuta, jer još nije formulisan konačni predlog zakona o nadležnostima. Tek kad on bude pripremljen, videće se o kojim će sve izmenama biti reči. Trenutno je jedino izvesno da će biti različitih rešenja u ova dva akta, koja moraju biti usaglašena - istakao je Petrović.

Inicijativa nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ pozvala je juče poslanike republičkog parlamenta da bez odlaganja potvrde predloženi statut Vojvodine.

U saopštenju se poslanici takođe pozivaju da „ne podležu javnim i tajnim pritiscima koje na njih vrše pojedine političke i parapolitičke snage u društvu s ciljem da zaustave decentralizaciju Srbije“, a na EU i druge faktore međunarodne zajednice se apeluje „da sa posebnom pažnjom prate razvoj situacije u vezi sa usvajanjem statuta Vojvodine, imajući pri tom u vidu da je agresivni centralizam bio okidač raspada bivše Jugoslavije i krvavih ratova koji su ga pratili“.

Gotovo u isto vreme, predsednici skupština Srbije i njene severne pokrajine Vojvodine Slavica Đukić-Dejanović i Šandor Egereši u Jagodini i Kragujevcu razgovarali su sa gradonačelnicima tih gradova o regionalizaciji Srbije i Predlogu statuta Vojvodine.

Igor Mirović, potpredsednik Skupštine Vojvodine i član SNS-a, smatra da do promena u predlogu statuta verovatno neće doći, iako priznaje da ta priča nije nova, jer je o njoj još lane, na javnoj raspravi o Nacrtu statuta, otvoreno govorio Tamaš Korhec, pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine,

- Zvanične potvrda promena u statutu nema, o tome se u Skupštini Vojvodine govori, a kao član Odbora za statutarna pitanja, pouzdano znam da sastanak tog tela nije zakazan u narednih desetak dana - tvrdi Mirović i dodaje da je ubeđen da će, ako do korekcija i dođe, to biti manje ispravke, koje neće promeniti loše strane ovog akta.

Kako smatra Mirović, reč je o još jednom marketinškom triku DSS.

- Mi smo za dosledno poštovanje Ustava, koji je definisao neku vrstu ekonomske autonomije Vojvodine, dok Predlog statuta naglasak daje političkoj autonomiji, čiji je cilj stvaranje administracije do onog nivoa koji će značiti jačanje njenog državnog karaktera.

PALMA: NEMA 126 GLASOVA

- Kada bi sutra došlo do glasanja u Skupštini Srbije o Predlogu statuta Vojvodine, ne bi bilo 126 poslanika koji bi glasali za taj predlog. Jedinstvena Srbija je protiv ovakvog predloga statuta AP Vojvodine i mi smatramo da u donošenje ovog statuta treba uključiti i SPC. Ona ne samo treba da da mišljenje, već i treba da se meša. Ako je nekom odgovaralo 1997. godine, kada je patrijarh Pavle stao na čelo kolone koalicije „Zajedno“ i kada je 66 odsto građana Srbije 2000. godine prihvatilo poziv patrijarha i glasalo za jednu političku grupaciju, onda i sada treba da uvažimo mišljenje SPC, kada se radi o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Jedinstvena Srbija se zalaže za ekonomsku decentralizaciju, kako u Vojvodini tako i u Jagodini, Nišu, Kruševcu i celoj Srbiji - izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović i predsednikom Skupštine AP Vojvodine Šandorom Egerešijem u Jagodini. Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egeriši izjavio je da je optimista da će taj akt biti usvojen u Skupštini Srbije.

S. G.

Uvažena gospođa Dulić-Marković trebala bi biti obazrivija kada komentariše ulogu koju u našem društvu koju imaju Srpska pravoslavna crkva, kojoj kao katolkinja ona ne pripada, kao i SANU, čiji ona nije član. Pamtimo da je i sama ranije bila izložena paušalnim političkim diskvalifikacijama, datim na osnovu pukih predrasuda i stereoptipa prema njenoj nacionalnoj manjini, a pamtimo i da joj tada nije bilo lako. Međutim, i ona dobro zna dobro da se tada ogromna većina intelektualaca i političkih lidera srpskog naroda javno ogradila od njenog etiketiranja i diskvalifikacije i javnost je podržala njeno pravo da, kao pripadnica jedne nacionalne i verske manjine u Srbiji može da javno iznese svoj stav, bez bojazni da zbog toga bude šikanirana. Gospođa Dulić-Marković, direktno proporcionalno ovom pravu, i sama snosi veliku političku ODGOVORNOST, kad govori o vodećim srpskim nacionalnim institucijama, da te izjave ne daje na osnovu sopstvenih predrasuda i stereotipa ili ličnog animoziteta koji gaji prema ovim institucijama. Za nas Srbe i pravoslavce važno je šta o nekom pitanju kažu SPC i SANU, stav ovih institucija utiče na naše stavove o tom pitanju, a ako to kvari neke planove gospođe Dulić-Marković, to je njen problem. Demokratija nužno dovodi do situacije da se većina ponekad izjasni suprotno od stava bilo kog pojedinca/ke, čak suprotno i od gospođe Dulić-Marković. Shvatljivo je da se ona oseća zbog toga uskraćena, besna ili ljuta. Međutim, kao javna ličnost, nema pravo da neistomišljenike (ličnosti ili institucije) zbog toga paušalno diskvalifikuje i etiketira, barem ako želi da među većinskim narodom bude shvaćena kao ozbiljna političarka.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.