Uz EU oko UKR, ali bez sankcija

Izvor: B92, 04.Jun.2014, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uz EU oko UKR, ali bez sankcija"

Beograd -- Premijer Aleksandar Vučić rekao u Beču da Beograd podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da čini sve da bude uz svoje evropske partnere.

"Pozicija Srbije u saglasnosti je sa međunarodnim pravom i sa pozicijom Evropske unije. Jedina razlika je što nije uvela sankcije Rusiji", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa austrijskim vicekancelarom i ministrom finansija Mihaelom Špindelegerom.

"Činimo sve da budemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uz naše evropske partnere. Mislim da je jasna poruka Srbije i mislim da niko nije očekivao da ćemo javno reći da podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", zaključio je Vučić.

"Ne možemo sami, potrebna nam je pomoć EU"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio je u Beču i o situaciji posle poplava i rekao je da je Srbiji, ali i ostalim zemljama regiona pogođenim poplavama, potrebna evropska solidarnost i pomoć.

On je, u izjavi novinarima, posle razgovora sa Špindelegerom, naglasio da Srbija nema ništa protiv toga da nastupa zajedno sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom u traženju pomoći i solidarnosti od EU.

Vučić je ukazao na to da su uništene drumska i železnička infrastruktura, gde nam je posebno potrebno mnogo pomoći.

"Mogu reći da su posledice poplava veoma teške, posebno po energetski sektor, putnu i železničku infrastrukturu. Poljoprivreda je teško pogođena", naglasio je on ne želeći da daje procene o visini štete.

Vučić je kazao da će štetu Srbija proceniti zajedno sa međunarodnim organizacijama, jer želi da bude realna, ali je dodao da je prva procena EBRD polazila od toga da je visina štete oko dve milijarde evra, što je, kako je konstatovao, ogromna svota po Srbiju.

Zahvaljujući se na dosadašnjoj pomoći Austrije Vučić je rekao da su nam sada potrebni aparati za sušenje kuća i druga specifična podrška, o čemu je razgovarao sa Špindelegerom.

On je podsetio da je Austrija uputila veoma veliku finansijsku pomoć, "jedna od većih donacija koje smo dobili od država širom sveta".

"Nećemo moći sami. Potrebna je evropska pomoć i solidarnost. Nadam se da možemo računati na to", istakao je Vučić.

Vučić je naglasio da je ekonomska saradnja dve zemlje dobra, ali da postoji prostor za unapređenje tih odnosa, obavestivši Špindelegera o novim ekonomskim merama i zakonima koji će u narednom periodu biti usvojeni, navedeno je u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

"Učinićemo sve da se stvore bolji uslovi za poslovanje stranih investitora", istakao je Vučić i zamolio austrijskog kolegu da privrednicima ove zemlje Srbiju predstavi kao dobru zemlju za strana ulaganja, naglasivši da Srbija sprema pakete poreskih olakšica koje će ponuditi stranim investitorima kako bi poboljšala poslovnu klimu.

Premijer je naglasio da je evropski put jedini mogući put za Srbiju i zahvalio na podršci koju Austrija pruža u procesu pridruživanja.

Špindeleger: Srbija treba da bude članica EU

Špindeleger je naglasio i da je Austrija zadovoljna što se Srbija uspešno kreće putem ka EU i ocenio da je početak pregovora otvorio novo poglavlje za našu zemlju. Prema njegovim rečima, Austrija je spremna da i dalje pomaže Srbiji i njenim građanima koji su teško pogođeni poplavama.

Špindeleger je najavio da će podstaći austrijske firme da investiraju u Srbiju.

On je podsetio da je Austrija najveći investitor u Srbiji i da želi da ima novih investicija.

"Pokušaćemo da uverimo austrijska preduzeća da učine više u Srbiji, da imaju veću saradnju", kazao je Špindeleger.

Vučić će razgovarati i sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, ministrom spoljnih poslova Sebastijanom Kurcom i predstavnicima Udruženja industrijalaca.

Premijer Srbije će, kako je predviđeno, prisustvovati i konferenciji "Poslovni most" (Business Bridge) u organizaciji Senata privrede Austrija-Srbija, navodi se u saopštenju Vlade.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izrazio je zadovoljstvo zbog posete Vučića Beču, ističući da je veoma značajno što radna agenda srpskog premijera, pored političkih, obuhvata i sastanke sa austrijskim biznismenima.

"Izbor Aleksandra Vučića je, prema mom mišljenju, bio važan znak za Srbiju. Postoji jasan plan reformi koje slede i to su sva austrijska preduzeća i Austrijanci koji žive u Srbiji ocenili kao pozitivan signal za put u budućnost", ocenio je šef austrijske diplomatije u izjavi Tanjugu.

"Radujemo se poseti Vučića i on svesno nema samo političke sastanke, već ima i termine sa mnogim velikim austrijskim preduzećima, koji su investitori u Srbiji", objasnio je Kurc.

On je izrazio uverenje da ta razmena mišljenja sa privrednicima ima smisla, jer kako je primetio, što je bolja investiciona klima po austrijska preduzeća, biće moguće otvarati više novih radnih mesta i postoji šansa za privredni rast Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.