Izvor: Blic, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvozimo lutke i vrteške za lunaparkove

Uvozimo lutke i vrteške za lunaparkove

Ko bi rekao da se u Srbiju uvoze lutke u obliku ljudskih bića, vrteške, streljane za lunaparkove, karte za igranje... Sudeći po dugačkom spisku bizarnih proizvoda koje kupujemo u inostranstvu, uvozi se sve i svašta, i za to se debelo plaća. Ali, svaka roba ima svoga kupca.

Prošle godine ukupno je uvezeno robe za 10,5 milijardi dolara, izvoz je bio za polovinu manji - 4,5 milijardi dolara. Iako, zbirno ono što se kupuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u svetu na prvi pogled deluje začuđujuće i razbacivanje deviza, vrednost ove robe je relativno mala i čini manje od jedan odsto ukupnog uvoza zemlje.

U 2005. godini za uvoz lutki u obliku ljudskih bića dato je 3,4 miliona dolara. Nešto manje koštala je kupovina džepnih upaljača na gas (2,7 miliona), reflektora (2,2 milion dolara) i stonih lampi (1,9 miliona dolara).

Da zabava može skupo i državu da košta (a ta cena se meri visokim spoljnotrgovinskim deficitom), ilustruje podatak da je u prošloj godini za uvoz flipera, karti za igranje, pribora za bilijar, reketa za tenis i stoni tenis, kao i za rolšue izdvojeno više od 1,2 miliona dolara.

U poređenju sa ovim brojkama, kupovina skija, vezova, daski za jedrenje, opreme za golf je skromna - svega oko pola miliona dolara.

Očito da i zabavni parkovi u Srbiji doživljavaju pravu ekspanziju, a oni su nezamislivi bez vrteški, ljuljaški, streljana, koje se takođe nabavljaju i inostranstvu i za njih se kešira oko milion dolara.

I potrebe domaćih pecaroša zadovoljavaju se na stranom tržištu. Nabavka udica, čekrka i pribora za ribolovce prošle godine iznosila je 1,5 miliona dolara. Pušači takođe imaju udela u deficitu. Za lule je dato oko šest hiljada dolara, a petnaest puta više za muštikle i delove za lule.

Naizgled skromnih osam hiljada dolara plaćeno je za kupoviniu četkica za brijanje, ali je zato ino-pazar raznih četki za kosu - 356.000 dolara.

Neverovatno zvuči i koliko se izdvaja za uvoz flomastera i markera - 1,4 miliona dolara, igrački u obliku oružja - 382 .000 dolara, dok za kolica za lutke - 83.000 dolara. Slagalice od drveta beleže 14.000.

Ovaj spisak potvrđuje staro pravilo da svaka roba ima (i nađe) svoga kupca. Iako se možda na prvi pogled čini da mnogi od ovih proizvoda nisu baš neophodni, oni su dokaz slobodne ekonomije.

- Liberalno tržište podrazumeva da ljudi mogu da kupuju i robu koja za mnoge suvišna i nepotrebna, da bi se za nju razbacivao novac. Uvoznici sigurno nisu kupovali proizvode da bi im stajali u rafovima, jer za njih postoje kupci kojima su neophodni - ističe mr Goran Nikolić, savetnik u Privrednoj komori Srbije.

U nedostatku svežih ideja, ovaj spisak proizvoda mogao bi pametno da posluži svima koji žele da se otisnu u biznis.

D. Nišavić

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.