Uvođenje onlajn fiskalne kase loše rešenje

Izvor: Radio 021, 24.Dec.2015, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvođenje onlajn fiskalne kase loše rešenje

U borbi protiv sive ekonomije, država će uvesti onlajn fiskalne kase, iako ne postoji dokaz da će ta inovacija, koja bi privredu mogla da košta više od 200 miliona evra, dati dobre rezultate.

Uvođenje ovih kasa najvio je i premijer Aleksandar Vučić u sredu na predstavljanju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, navodeći da će onlajn kase biti mehanizam koji će Poreska uprava pratiti poslovanje svake radnje i moći će da pošalje inspektore čim vidi da u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << toku dana nije bilo nijednog fiskalnog računa.

U mnogim zemljama u kojima se takav sistem primenjuje, pokazalo je ogromne rezultate. Kurir navodi da će zamena 195.000 postojećih fiskalnih kasa koštati između 250 i 1.200 evra svakog privrednika. Član fiskalnog saveta Nikola Altipamarkov kaže da osim priče da su onlajn fiskalne kase a priori dobre, zagovornici njegovog uvođenja nisu ponudili nikakve argumente da to i dokažu.



- Analizom rezultata uvođenja onlajn fiskalnih kada u Hrvatskoj 2013. i 2014. godine videli smo da se ne vide nikakvi ni osetniji, a kamoli revolucionarni rezultati u borbi protiv sive ekonomije i naplati PDV. Čak su ti rezulatati lošiji od onih koji su postignuti u Srbiji 2002. i 2003, kada su uvedene postojeće fiskalne kase. Ako uvođenje onlajn fiskalnih kasa nije dalo rezultata u Hrvatskoj, zašto bi dalo u Srbiji. Kad je 2013. godine direktor Poreske uprave prvi put pomenuo uvođenje onlajn fiskalnih kasa, tvrdeći da bi to državi donelo više od milijardu evra, Fiskalni savet je rekao da nema čvrstih argumenata za te tvrdnje. Naša preporuka je da se jasno obrazloži na koji način će to imati uticaja na smanjenje sive ekonomije, ali već dve godine o tome nema debate
- kaže Altiparmarkov.

On dodaje da je bolje učiti na tuđim greškama jer neke od najrazvijenijih zemalja u kojima nema sive ekonomije, nemaju nikakve fiskalne kase.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.