Uvodi se obavezno služenje vojne obaveze 30 DANA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2024, 14:59

Uvodi se obavezno služenje vojne obaveze 30 DANA!

Odmah stupa na snagu!

Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić navodno dobio zadatak da uvede mesec dana obavezne vojne obuke nakon srednje škole, u kojoj bi svi prošli obuku prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i hemijske zaštite, piše Jutarnji list.

- U okolnostima sigurnosnog ugrožavanja koja postoje širom svetanije loše da MORH od onoga što se već radi po konceptu s onima koji dobrovoljno služe vojni rok napravi određeni iskorak i pripremi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koncepciju kraćih tečajeva kako bi se širi broj ljudi mogao upoznati s osnovnim veštinama koje mlađe generacije nemaju. Već neko vreme na tu temu razgovaram s ministrima Anušićem, Božinovićem i Medvedom, a Anušiću smo dali mandat da osmisli određeni koncept - otkrio je u ponedeljak premijer Andrej Plenković.

Zasad nije poznato kako bi izgledao taj koncept. Međutim, može se očekivati da bi se on temeljio na konceptu temeljnog vojnog osposobljavanja, što je 2017. godine želeo da uvede tadašnji ministar obrane Damir Krstičević, danas premijerov savetnik za obranu.

On se tada temeljio na dobrovoljnom angažovanju, a danas bi se najverovatnije morao da bude proglašen obveznim. Naime, u situaciji kada je sve manje prijava za dobrovoljno služenje vojnog roka teško je očekivati da bi se mladi u Hrvatskoj dobrovoljno prijavljivali na pohađanje letnog ili zimskog jednomesečnog vojnog kampa.

MORH i Glavni štab tada su razvijali koncept koji se zasnivao na jednomesečnom vojnom kampu, u sklopu kojeg bi mlade osobe na dobrovoljnoj bazi nakon završene srednje škole prošle osnove vojne obuke.

Bilo je zamišljeno da polaznici prođu rukovanje ličnim i lakim naoružanjem, gađanje, orijentaciju, boravak na terenu, samozaštitu, prvu pomoć, mere zaštite od nuklearnog, hemijskog i biološkog delovanja.

Tada je to bio Krstičevićev plan B nakon što je ideja o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka naišla na veliki otpor javnosti. U javnost nikad nije izašla informacija koliko bi vojno osposobljavanje koštalo, koliko bi vojnih objekata trebalo urediti i koliko bi godišnje mladih bilo na osposobljavanju, piše Jutarnji.

Izvor: Srbija Danas/K1info

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.