Ko prizna prekršaj plaća duplo manju kaznu

Izvor: Politika, 30.Jul.2013, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko prizna prekršaj plaća duplo manju kaznu

Izbegavanje sudskih poziva neće imati smisla jer ko ne izmiri obaveze neće moći da na državnim šalterima dobije dozvole ili uverenja

Prekršajni nalog biće građanima najvidljivija promena koju donosi pre nekoliko dana usvojeni Zakon o prekršajima, a koji će početi da se primenjuje od 1. marta sledeće godine. Ovaj nalog, koji će postojati samo za prekršaje čija je novčana kazna određena u fiksnom iznosu, izvršiocima prekršaja uručivaće policija, inspekcije ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << drugi državni organi. Građani koji odluče da plate kaznu u roku od osam dana moraće da plate samo pedeset odsto propisane kazne, a namera zakonodavca je da se poboljša naplata, uz istovremenu uštedu novca građanima koji u ovom slučaju neće plaćati punu kaznu, ali i državi koja će time izbeći troškove postupka.

– Građanin koji smatra da nije izvršio prekršaj, pa zbog toga ne želi da uzme prekršajni nalog, moći će da pokuša da to dokaže u standardnom prekršajnom postupku. Uzimanje naloga ne znači priznanje krivice, građaninu je ostavljena mogućnost da se predomisli i da sam pre isteka osmog dana pokrene prekršajni postupak pred sudom. Postupak će se svakako po automatizmu pokretati ako u roku od osam dana nije uplaćena kazna. Očekujemo da će uvođenje prekršajnog naloga uticati na smanjenje broja predmeta u proceduri možda i za 30 odsto – kaže Aleksandar Ilić, portparol Višeg prekršajnog suda.  

Pred prekršajnim sudovima, ima ih 45 u Srbiji, otvara se do milion predmeta godišnje. Najveći deo njih odnosi se na saobraćajne prekršaje, zatim sledi oblast javnog reda i mira, pa kršenje raznih privrednih i komunalnih propisa. Ove sudije rade koristeći 147 zakona i više stotina podzakonskih akata, u njihovoj nadležnosti su najjednostavniji prekršaji, kao i oni veoma složeni iz privrednog poslovanja.

Ilić ističe da će novi zakon afirmisati rad u javnom interesu, kao alternativnu kaznu. Naime, dešavalo se da građani ne mogu ili ne žele da plate izrečenu kaznu, pa su pozivani na odsluženje zatvorske kazne što se značajno odražavalo na njihov život, čak i kada je reč od samo nekoliko dana zatvora za neki manji prekršaj. Važno je napomenuti da se samo novčane kazne mogu zameniti kaznom rada u javnom interesu, dakle ako neko napravi saobraćajni prekršaj za koji je propisano privremeno oduzimanje vozačke dozvole i novčana kazna, svakako će ostati bez dozvole, ali će novčani deo moći da „odradi”.    

Važne izmene odnose se na stvaranje zakonskih uslova za efikasniji rad prekršajnih sudova. Javna je tajna da su mnogi izvršioci prekršaja pokušavali, a mnogi i uspeli, da se izvuku izbegavajući pozive suda uzdajući se u zastarelost koja je nastupala posle dve godine. Sada je taj rok produžen na četiri godine, a uveden je efikasniji sistem dostave. Neotvaranje vrata, razni izgovori ukućana ili onih koji borave na adresi na kojoj je izvršilac prekršaja fiktivno prijavljen, više neće biti dovoljni, uvedeno je dostavljanje na radnom mestu, pa i elektronsko dostavljanje – kada se poziv pojavi na sajtu suda smatraće se da je osumnjičeni za prekršaj obavešten, pa ako se ni tada ne odazove potražiće ga, po naredbi suda, policija. Ali mnoge će na pojavljivanje pred sudom naterati druga mogućnost države – da se preko Registra neplaćenih kazni, čije se uvođenje takođe predviđa Zakonom o prekršajima, onima koji nisu izmirili kazne onemogući da na državnim šalterima dobiju razne dozvole ili uverenja. Uvodi se i Registar sankcija, pa će sudije, a neverovatno je da takav sistem do sada nije postojao, znati da li je prijavljeni građanin povratnik kao izvršilac prekršaja i da li se u tom trenutku protiv njega još negde vodi prekršajni postupak.

Novi zakon o prekršajima donosi i neke novine koje će omogućiti da se neki predmeti adekvatnije procesuiraju u hitnom postupku, praksa je pokazala da je to posebno važno u slučajevima težih prekršaja u oblasti bezbednosti saobraćaja. Takvi izvršioci biće odmah po otkrivenom prekršaju privođeni pred dežurnog prekršajnog sudiju koji će im odmah izricati kazne, a što bi trebalo da se pozitivno odrazi na generalnu prevenciju.

--------------------------------------------------------------------------

Šta donosi novi zakon o prekršajima:

-Efikasnija naplata kazni

-Manji broj predmeta

-Manje zatvorskih kazni

-Manji troškovi postupka

M. Galović

objavljeno: 30.07.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko odmah plati kaznu – upola manje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2013, 12:41

Prekršajni nalog za kazne predviđene u fiksnom novčanom iznosu omogućiće da izvršioci prekršaja mogu da plate kazne u roku od osam dana u duplo manjem iznosu od zakonom propisanih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.