Uvode se energetski pasoši - Vesić objasnio koliko će to olakšati građanima kupovinu stanova

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Maj.2023, 10:25

Uvode se energetski pasoši - Vesić objasnio koliko će to olakšati građanima kupovinu stanova

Samim uvođenjem energetskih pasoša, građani će biti mnogo sigurniji prilikom kupovine stanova, jer će imati jasnu predstavu o tome kakve troškove ima određeni stan

Na konferenciji za medije Vesić je izjavio da je zahvalan programu Ujedinjenih nacija za razvoj što su u Beogradu organizovale skup "Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana" jer kako kaže mi u Srbiji ne možemo baš da se pohvalimo sa energetskom efikasnosti zgrada.

.

- Ni jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stambena jedinica neće moći da bude prodata bez energetskog pasoša, smatram da je vrlo važno da građanima koji kupuju stanove ponudimo jasnu sliku o tome šta kupuju i to će se odnositi i na cenu stanova, odnosno izdvojiće stanove koji su građeni da budu energetski efikasni - rekao je Vesić

Takođe je istako da će država propisati 3 roka, a prvi rok je od 3 godine odnosi se na vlasnike zgrada u javnoj nameni , što znači da je država samu sebe obavezala da utvrdi kategoriju energetske efikasnosti i da ima energetske pasoše, što se odnosi na sve zgrade koje su u vlasništvu države i preduzeća kojima je država vlasnik.

Što se tiče poslovnih zgrada, bilo privatnih ili državnih, imaće rok 5 godina da pribave sertifikate i rok od 10 godina je za vlasnike privatnih stambenih zgrada, s' tim da će to za njih pribavljati lokalna samouprava.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.