Uveli policijski čas, ali ne zbog korone - najmanje šest umrlih

Izvor: B92, 16.Jan.2021, 17:23

Uveli policijski čas, ali ne zbog korone - najmanje šest umrlih

Sudanske vlasti su uvele celodnevni policijski čas u celoj provinciji Zapadni Darfur, posle plemenskih sukoba Arapa i nearapskog stanovništva.

U sukobima je od petka do danas poginulo najmanje šest osoba, a ranjeno najmanje 28.

Vlasti Zapadnog Darfura navele su da policijski čas stupa na snagu danas i da će trajati do daljeg, a obuhvata zabranu rada svih prodavnica i okupljanja.

Bezbednosne snage i vojska dobile su ovlašćenje da koriste silu radi kontrolisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situacije, navodi se u ukazima u koje je Asošiejted pres imao uvid.

Nasilje u Zapadnom Darfuru izbilo je dve nedelje nakon što je Savet bezbednosti UN okončao mandat zajedničke mirovne misije te svetske organizacije i Afričke unije u regionu Darfur, posle pritiska sudanske prelazne vlade, Rusije i nekih afričkih zemalja.

Darfur je i dalje duboko podeljen posledicama oružane pobune i njenog brutalnog gušenja pre dve decenije.

Pre više od godinu dana, u Zapadnom Darfuru su u sukobima Arapa i nearapskog stanovništva poginule najmanje 54 osobe, a raseljeno je oko 40.000 ljudi, od kojih su hiljade izbegle u susedni Čad.

Sukobi u Zapadnom Darfuru veliki su izazov za mešovitu vojno-civilnu vladu Sudana koji se ne smiruje od zbacivanja dugogodišnjeg autokratskog lidera Omara Al-Bašira ustankom u aprilu 2019. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.