Izvor: Blic, 11.Dec.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvećan fond Biblioteke grada

Biblioteka grada Beograda biće bogatija za 1.763 naslova, odnosno oko 57 hiljada primeraka, za koje je u već redovnom jesenjem otkupu knjiga sredstva obezbedio Sekretarijat za kulturu. Obezbeđeno je i oko 8.2 miliona za sufinansiranje 29 kapitalnih izdavačkih projekata u oblasti umetnosti, društvenih i humanističkih nauka.

- Sekretarijat za kulturu se ponosi što već dvanaestu godinu otkupljuje knjige i publikacije za potrebe gradskih biblioteka, a i već sedam godina sufinansira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kapitalne izdavačke projekte. Koliko vodimo računa o knjizi, pokazuje i podatak da smo u ovoj godini krize uspeli da za otkup izdvojimo nešto više sredstava, u procentima je to 6 odsto, nego prošle godine - kaže Ivana Avžner, sekretarka za kulturu, dodajući da su tokom godine biblioteke dobijala sredstva kako bi se obezbedili i bolji uslovi rada.

Sredstva koja su izdvojena za jesenji otkup knjiga iznose nešto više od 31 miliona dinara. Na konkurs, koji je bio raspisan početkom oktobra, javilo se 202 izdavača. Komisija je od 2.837 naslova, koliko su izdavači ponudili, odabrala 1.763 naslova. Prosečna cena knjige, uz popust svih izdavača od 30 odsto, iznosila je 548 dinara.

Naslovi, odnosno određen broj primeraka otkupljenih knjiga, biće raspoređeni svim ograncima Biblioteke grada Beograda, koju čini mreža od 17 opštinskih biblioteka.

- Iako je krizna godina, zadovoljni smo što je Grad pokazao spremnost i volju da primeni standarde koji važe i za biblioteke evropskih metropola. Jesenji otkup uvek je povezan sa Sajmom knjiga jer je to vreme kada je i najveća izdavačka produkcija. Zadovoljni smo i naslovima, trudili smo se da svi izdavači budu zastupljeni, ali i kvalitetom - kaže Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.

Konkurs za sufinansiranje kapitalnih izdavačkih dela raspisan je 15. maja, a do 15. avgusta prijavio se 71 predlagač sa 95 predloga. Desetočlana komisija odabrala je 29 dela za koja smatra da su od posebnog značaja i da njihovo izdavanje treba finansijski pomoći.

- Vodili smo računa da se uzmu u obzir troškovi štampe, poseban rad i pripreme, da postoji ravnoteža između duhovnih disciplina i kulturnih zona, kada su u pitanju prevodi i originali" Na osnovu svega toga određivana su i sredstva - objašnjava Milo Lompar, predsednik Komisije koja je razmatrala predloge.

Kao i do sada, izdavači imaju obavezu da delo za koje su dobili sredstva objave u roku od godinu dana od potpisivanja ugovora, da 34 primerka svake knjige dostave Biblioteci grada Beograda, kao i da na vidnom mestu u knjizi naglase da je Sekretarijat za kulturu pomogao njeno objavljivanje. U prolećnom otkupu obezbeđeno je više od 20 miliona za 1.410 naslova (28.404 primeraka) od 157 izdavača i autora, dok je za pretplatu na 65 časopisa (po 34 primeraka od svakog broja) ove godine izdvojeno 4.38 miliona dinara. Tako je za nabavku knjiga, časopisa o sufinansiranje kapitalnih izdanja Sekretarijat za ovu godinu ukupno izdvojio 64.2 miliona dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.