Utvrđivanje identiteta pred sudom

Izvor: RTS, 05.Feb.2012, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utvrđivanje identiteta pred sudom

Svi koji se nisu na vreme upisali u matične knjige i nemaju nikakve lične isprave, uskoro će svoj identitet moći da utvrde pred sudom i postanu ravnopravni građani Republike Srbije i to besplatno, kaže Slobodan Homen.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen najavio je da će svi koji se nisu na vreme upisali u matične knjige, pa nemaju nikakve lične isprave, uskoro moći da svoj identitet utvrde pred sudom i postanu ravnopravni građani Republike Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Homen je, u izjavi Tanjugu, rekao da je u Srbiji oko 6.500 onih koji nemaju ni izvod iz matične knjige rođenih, a samim tim ni ličnu kartu ni pasoš.

Ministarstvo pravde je izmenama i dopunama Zakona o vanpraničnom postupku rešilo taj problem, jer će se njima omogućiti da se u sudskom postupku utvrdi njihov identitet, rekao je Homen.

"Na osnovu toga, kada budu upisani u matične knjige i oni će moći da dobiju sve druge isprave i postanu ravnopravni građani Republike Srbije, kao i svi drugi", rekao je Homen, napomenuvši da je postupak pred sudom besplatan.

Homen očekuje da bi izmene i dopune zakona trebalo da budu usvojene tokom predstojećeg zasedanja parlamenta.

Postupak za utvrđivanje identiteta pred sudom može da pokrene neko ko želi da se upiše u matičnu knjigu, ali i svi drugi zainteresovani koji imaju određen pravni interes, rekao je Homen.

To, kako je rekao, mogu da urade i organi koji se bave zaštitom ljudskih prava - od ombudsmana preko lokalnih ombdusmana do Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

"Ovo je, takođe, veoma važno sa aspekta evropskih integracija, jer mi danas ne možemo da dozvolimo da imamo lica koja faktički ne postoje, koja se nigde ne vode i za koje država čak i ne zna da postoje", naglasio je Homen.

To se događalo, objasnio je Homen, jer do sada nije postojao adekvatan postupak za utvrđivanje identiteta i često je dolazilo do sporenja između suda i matičnih knjiga, ko je nadležan da sprovodi postupak.

"Na ovaj način se jasno reguliše da će po sudskoj odluci matične knjige upisati ta lica kao državljane Republike Srbije", istakao je Homen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.