Budžet Ministarstva za zaštitu životne sredine za 2020. godinu veći za 27 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2019, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet Ministarstva za zaštitu životne sredine za 2020. godinu veći za 27 odsto

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da je za 2020. planirano povećanje budžeta tog ministarstva za 27 odsto, u odnosu na ovu godinu, u kojoj je, kaže, budžet dostigao iznos od 7,141 milijardi dinara.

Prema Trivanovim rečima, budžet za narednu godinu će najvećim delom biti usmeren za podsticaje - subvencije, za koje će biti izdvojeno 4,1 milijardi dinara, što je za 370 miliona dinara više u odnosu na ovu godinu.

Za kapitalne projekte >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biće izdvojeno 1,25 milijardi, što je za 339,1 milion više u odnosu na ovu godinu, dok će za transfere jedinicama lokalne samouprave biti izdvojeno 965, 5 miliona dinara, što čini povećanje od 278,6 miliona dinara.

"Značaj životne sredine se u našom društvu više prepoznaje nego ranije, i mi ćemo tek da ulažemo u ovaj važan segment života", poručio je Trivan na konferenciji na kojoj je predstavio rezultate rada i planove za 2020. godinu.

On je rekao da je Ministarstvo na čijem je čelu ove godine odabralo 14 jedinica lokalne samouprave po javnom pozivu, za koje će se sprovesti javna nabavka za izradu projekata sanacije i remedijacije nesaniranih gradskih deponija, za koje će se odvojiti sredstva u iznosu od 230 miliona dinara.

Trivan je, odgovarajući na pitanje o upotrebi plastičnih kesa, istakao da je njihova upotreba smanjena između 60 i 80 odsto i naglasio da je velika odgovornost i na lokalnim samoupravama koje dalje treba da se bave rešavanjem tog problema.

"Ministarstvo je dobro radilo, imamo dosta pozitivnih promena. Ulažemo i tek ćemo da ulažemo. Ali, morate da znate, da bi pitanje životne sredine dobro funkcionisalo, neophodno je da svi budemo uključeni u taj proces", istakao je Trivan.

Ministar je za sledeću godinu najavio i donošenje Zakona o zaštiti vazduha, čije detalje nije mogao da otkrije, ali je istakao da će značajno doprineti da se poboljša kvalitet vazduha u Srbiji, čiji su najveći zagađivači automobili.

Utvrđen Predlog pregovaračke pozicije za Poglavlje 27

Ministarstvo životne sredine utvrdilo je Predlog pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, izjavio je Trivan.

"Ovo je veoma važna stvar i vlada bi trebalo da, na današnjoj ili na nekoj narednoj sednici, usvoji taj predlog, nakon čega će biti poslat Evropskoj komisiji", rekao je Trivan novinarima na konferenciji na kojoj je predstavio rezultate rada i planove za 2020. godinu.

Trivan je istakao da je to najvažnija stvar ove godine, te podsetio da izrada pregovaračke pozicije čini preduslov za otvaranje Poglavlja 27 u pregovorima o članstvu u Evropsku uniju.

On je dodao da je ponosan što je Evropska komisija dala najviše ocene za taj dokument.

"Dokazali smo ovime da smo za ove dve i po godine bili na dobrom putu. Posao koji smo hteli, obavljen je i izrada predloga je kruna uspeha ovog Ministarstva, jer je završena čak godinu dana pre roka", rekao je Trivan.

Ministar je dodao da će dokument, kada ga usvoji vlada, biti poslat Evropskoj komisiji.

"Evropska unija će odlučiti o otvaranju Poglavlja 27 i Srbija je na to spremna", dodao je Trivan.

Prema njegovim rečima, poglavlje 27 je jedno od najzahtevnijih, najskupljih i najobimnijih u pregovorima o prijemu u EU.

"Čitav proces je izuzetno važan za čitavu privredu i društvo. To je bitan korak za svakog od nas", naglasio je Trivan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.