Utvrditi ko je pretio ekipi RTS

Izvor: B92, 24.Dec.2013, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Utvrditi ko je pretio ekipi RTS"

Beograd -- Beogradska policija obavestila je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu o pretnjama ekipi Radio-televizije Srbije na opštini Voždovac, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

Policija preduzima korake kako bi se pronašli odgovorni za incident.

Policija je za pretnje ekipi Beogradskog programa RTS na opštini Voždovac saznala iz medija, a o incidentu je obavestila Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, po čijem nalogu se dalje postupa u cilju otkrivanja počinilaca. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražili su danas od policije da reaguje povodom pretnji ekipi Beogradskog programa Radio-televizije Srbije na opštini Voždovac.

Ekipa Beogradske hronke je, naime, u subotu u ulici Vojvode Stepe u Beogradu, nakon prijave građana da je noću u ulici potpuni mrak, snimala prilog o prefarbanoj javnoj rasveti.

Grupa od desetak mladića je tokom snimanja bila nedaleko od ekipe RTS-a, pokušavala da prekine snimanje, fotografisala ekipu mobilnim telefonom, a u jednom momentu je i opkolila.

"U subotu posle podne izašli smo na teren kako bismo snimili prefarbanu javnu rasvetu i mrak u ulici Vojvode Stepe. Na lice mesta došlo je desetak mladića koji su dobacivali i ometali snimanje, fotografisali ekipu, a nakon snimanja telefonom su pozvali snimatelja i rekli mu: Nemoj da se niko od nas vidi u prilogu, vidiš da smo za pola sata našli tvoj telefonski broj", rečeno je UNS-u u RTS-u.

UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

I NUNS je danas zatražio kažnjavanje huligana koji ugrožavaju građane Voždovca i prete novinarima RTS-a.

NUNS ocenjuje da ovakvo nasilničko ponašanje predstavlja najgrublji vid pritiska na medije i da policija mora da identifikuje vinovnike kako bi se protiv njih primenile zakonom predviđene sankcije.

"Ukoliko takve mere izostanu postavlja se pitanje da li država ima snage da se izbori sa huliganima koji ugrožavaju svakodnevni život građana i koji pokušavaju da silom spreče novinare u obavljanju njihovog posla od javnog značaja", upozorio je NUNS.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.