Utroba zemlje guta Mramorsko brdo

Izvor: Politika, 04.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utroba zemlje guta Mramorsko brdo

Treću godinu zaredom, proradilo veliko klizište pored Niša, koje sve više ugrožava već uspaničene meštane i njihove kuće

Niš – Veliki broj meštana seoskog naselja Mramor, na samo četiri i po kilometra od centra Niša, ponovo, treći put zaredom u isto toliko zima i proleća, nema miran san i opet doživljava užas. Proradilo je klizište na Mramorskom brdu na kojem nestaju –tonu kuće i vikendice. Meštani se iseljavaju i beže na sigurno. Ponovo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 24 časa dnevno, „čuje" se kako se zemlja kreće, kako pucaju zidovi kuća, a stolarija na njima lomi se i ispada iz svojih ležišta. A noću je stravično, pričaju reporterima „Politike" meštani koji su se sa brda spustili kod rođaka nekoliko stotina metara niže, prema centru sela i ka obali Južne Morave.

– Utroba zemlje nam guta celo imanje i pokućstvo i sada je sasvim jasno da se ovo klizište nikada neće smiriti! Pretprošle godine, ispucali su zidovi i na kući i na pomoćnoj zgradi. Ponešto smo sanirali i očekivali da više nećemo imati problema. Komšije, koji su mnogo više stradali u proleće 2005, već su odavno otišli odavde. Neki su u Nišu, gde su im sagrađene nove kuće, mnogi od njih sada su podstanari, a ima i takvih slučajeva da su porodice morale da se podele i da žive raštrkano kod rodbine po Nišu. Kako sada stoje stvari, uskoro ćemo i mi morati da idemo iz Mramora. Jedino što ne znam kuda... – izjadao nam se Zoran Đorđević.

Iz kuća su ugroženi meštani pokupili najneophodnije stvari i napustili ih. Neki, ipak, ne žele da napuste kućni prag. Noću se zemlja opet pomera, škripi, čuju se čudni zvuci koji ni meštanima u podnožju brda ne dozvoljavaju miran san. Pojedini stanovnici Mramora, koji već nekoliko godina žive u strahu od elementarnih nepogoda, posebno od jakih kiša, cele zime, ispričao nam je Dragan Antić, pokušavali su da kod nadležnih preduprede sadašnju situaciju. Predlagali su da se započne sanacija na vreme, a ne da se čeka da klizište opet proradi. Neki su i sami pokušavali to da učine, poput Đorđa Cvetkovića, koji je prošlog leta i početkom jeseni navezao više od 20 kamiona zemlje i peska, ne bi li podupro kuću i sprečio klizanje i propadanje. Ni to, međutim, nije mnogo pomoglo, kaže. Predsednik Mesne kancelarije Mramor Živojin Ćirković, zbog toga, i u razgovoru za naš list insistira na hitnom rešenju, za koje kaže da postoji:

– Ne smemo, kao do sada, samo da gledamo kako zemlja odnosi i bukvalno guta kuće i druge vrednosti, a ljude ostavlja bez krova nad glavom i igde ičega. Neophodno je odmah napraviti dobar plan za sanaciju celog klizišta i realizovati ga. To je moguće i lako i brzo i, ma koliko da se priča o nekom drugom, najbolje je rešenje i najmanje bi koštalo, a efekat bi bio veliki – kaže Živojin Ćirković.

Dok smo boravili na Mramorskom brdu, stigao je na klizište i glavni gradski arhitekta Niša Jovan Mandić, koji je došao da se uveri u trenutno stanje u Mramoru. Za „Politiku" Mandić kaže:

– U proteklom periodu, grad Niš i Republika Srbija zbrinuli su petnaestak najugroženijih porodica. Kako se, međutim, broj ugroženih povećava, biće neophodno preduzeti dodatne i prave mere. Naš plan je da se na brdu zabrani bilo kakva dalja gradnja, jer je jasno da se klizište ne zaustavlja. Takođe je planirano da se na ovom mestu napravi veliki park i spreči dalja erozija zemljišta. Naravno, sa klizišta bi, pre izgradnje parka i zasada drveća, morale da se uklone sve postojeće građevine, a to će iziskivati nadoknadu vlasnicima. Mora se sprovesti šira akcija na obezbeđivanju sredstava i za park i za iseljenje meštana iz objekata na klizištu i njihovo zbrinjavanje.

Najnovije pomeranje tla i klizanje brda iznad Mramora prema Južnoj Moravi i centru sela ugrozili su i magistralnu saobraćajnicu od Niša ka Prokuplju i Kosovu. Na nekoliko mesta, gde su ranijih godina postavljeni tamponi sa obe strane puta, pojavile su se velike „grbe" na kolovozu. Brzina kretanja vozila je ograničena, ali malo vozača to poštuje i često dolazi do havarija na automobilima.

Toma Todorović

[objavljeno: 05/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.