Izvor: Blic, 18.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utočište za žrtve nasilja

SUBOTICA - Sigurna kuća, u kojoj će utočište nalaziti žrtve nasilja u porodici, u Subotici će biti otvorena do 5. maja. Objekat u kome će se kuća nalaziti vlasništvo je subotičke organizacije Crvenog krsta, a lokalna samouprava je za njeno opremanje izdvojila milion i 775.000 dinara. Centar za socijalni rad obezbediće stručnu pomoć ugroženima, navodi Aleksandar Kerekeš, člana Opštinskog veća.



Prema prvobitnim planovima utočište za žrtve nasilja trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da na opštinskom zemljištu da gradi nemački biznismen Rudolf Valter, vlasnik kompanije „Phiwa". Valter je u Subotici izgradio Hotelsko-poslovni centar „Galerija" i nekoliko hala. O gradnji subotičke sigurne kuće nije se dogovorio sa lokalnom samoupravom.

- Gospodin Valter je najavio izgradnju sigurne kuće, ali je kao protivuslugu tražio da mu opština umanji naknade koje treba da plati za svoje objekte. Njegov predlog smo odbili. Kada je humanost u pitanju, nema mesta uslovljavanjima - rekao je Gradonačelnik Geza Kučera.

Objekat koji će biti izgrađen do 5. maja moći će da primi osam odraslih osoba sa decom. Mihalj Pece iz Opštinske organizacije Crvenog krsta kaže da to zadovoljava trenutne potrebe. Ali, u poslednje tri godine zabeležen je veliki rast prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, pa će naredne godine prostor u sigurnoj kući biti proširen.

- Unutrašnjost je renovirana, a sav nameštaj je nov. Svaka soba će imati kupatilo, televizor, internet vezu, a kuhinja je zajednička. O bezbednosti ukućana 24 časa dnevno brinuće obezbeđenje - kaže Pece.

Kriterijume za prijem u kuću određivaće subotički Centar za socijalni rad.

- Do sada imali mobilni tim koji je pomagao ugroženim licima i sarađivao sa Policijskom upravom, a otvaranje sigurne kuće sigurno je najbitnija karika u borbi protiv nasilnika. Žrtve će imati utočište koje će im pomoći da izađu iz začaranog kruga nasilja - kaže Ljiljana Popović, direktor Centra za socijalni rad.

Krivične prijave za nasilje u porodici

2006. godina 55 prijava

2007. godina 92 prijave

2008. godina (do kraja marta) 16 prijava

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.