Izvor: Piplmetar.rs, 05.Jun.2023, 03:32

Utisak nedelje: Ako Vučić ispuni zahteve protesta, on faktički gubi poluge vlasti, mi nemamo državu, već partijsku sektu

Nova. rs05.06.2023. 00:13

Foto: Nova. rs
U večerašnjem „Utisku nedelje“ na TV Nova gostovali su potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Predrag Marsenić i pozorišna rediteljka Milica Kralj.
Milica Kralj je ocenila da mi u Srbiji „nemamo državu“, već da imamo „jednu partijsku sektu“. Ona je istakla da ako Vučić ispuni zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“ da će onda on >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << faktički izgubiti poluge vlasti, prenosi Nova.rs.
„Kada se otvore mediji, on je izgubio poluge vlasti i najvažnija stvar je da se ne desi ono što nije bilo 6. oktobra 2000. godine, jer mora da se uspostavi sistem“, istakla je ona.
Kralj je istakla i da ne bi smelo da se dozovli da opet budu izbori na svim nivoima, te dodala da bi prvo trebalo održati beogradske izbore.
Navela je da su protesti „Srbija protiv nasilja“ specifični i dodaje da na njima „prvi put ne čuje u masi da se govori o opozicionarima“.
„Mislim kad dođu izbori mi ćemo svakako obarati ovu vlast i dovesti nekog ko je opozicija ovoj vlasti i ta će vlast biti smenjiva jer ćemo imati demokratske izbore“, rekla je ona.
Kralj je „Utisku nedelje“ i podelila „jedan svoj strah“ u vezi aktuelnih protesta.
„Ja prvi put osećam strah, ne od toga da će me neko ciglom udariti u glavu, već da će se opet nešto dogoditi i da će neko iza naših leđa da se nešto nagodi sa nekim i da će se ti protesti opet ugasiti. Ja mislim da više nemamo vremena i ovo je naša poslednja šansa“, ispričala je Milica Kralj.
Istakla je i da je svaki protest „politički“.
„Ovaj protest je prvoklasno politički. Mi se borimo za opstanak naše države“, ocenila je ona.
Marsenić: Kurti opet nadigrao tog vrhunskog šahistu (Aleksandra Vučića)
Predrag Marsenić, potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije, ocenio je da je osnovno obeležje ovog vremena jedna reč – bahatost.
„Nije samo Momčilo Vučković sa Kosova (koji je preminuo na putu za kontramiting SNS-a) jedina žrtva, to su i Srbi sa Kosova koji su izigrani, jer je njegov (Vučićev) ego bio veći od potrebe da se sačuva taj narod dole. Vi kada odvedete 10 ili 15 hiljada ljudi, i to poslednju odbranu od zauzimanja opština i okupacije severa Kosova, vi ih ugrožavate“, rekao je Marsenić.
Istakao je da su „najveću cenu“ platili Srbi sa Kosova, jer je (premijer Kosova Aljbin) Kurti „opet nadigrao tog vrhunskog šahistu (Aleksandra Vučića)“.
On je istakao da su vladajuća Srpska napredna stranka i aktuelna vlast pobrkali šta je država, a šta vlast.„Normalna stvar je da se čovek u opoziciji bori za vlast, ako sam ja protiv Vučića nisam protiv države, a oni su pobrkali šta je vlast, a šta država“, ocenio je potpredsednik Novog DSS-a.
Govoreći o protestima „Srbija protiv nasilja“, Marsenić je naveo da će ti protesti jednog trenutka morati da dobiju „političku glavu“.
Za zahteve protesta kaže da su „potpuno legitimni“ i ocenjuje da ih Vučić „neće ispuniti“.
„Teško da će on da da TV Pink“, poručuje Marsenić i dodaje da „ne postoji drugi izlaz iz krize od izbora“.
Tepić o sastanku sa evroparlamentarcima: Postavila sam pitanje kredibiliteta gospodina Bilčika koji je predstavljen kao lobista Telekoma
Marinika Tepić je istakla da je poziv Vučića opoziciji na razgovor rezultat pritiska protesta.
„Mi kažemo prvo ispunite zahteve protesta, jer ne možemo ići na izbore u istim uslovima, sa nasiljem u medijima i ovoj histeriji. Gospodo ispunite zahteve, pa ćemo onda na izbore, a on onda kaže na to – oni hoće da me ubiju i nazove nas ološem. Nemamo šta da pričamo sa čovekom koji nas u jednoj rečenici zove na razgovor, a onda u sledećoj objašnjava koliko nas prezire. Ja sam pitala na jednoj drugoj televiziji kako izgleda taj poziv? Dobar dan lešinari, izvolite na razgovore? Dobar dan hijene, hoćete nešto da poslužite“, upitala je Tepić u „Utisku nedelje“.
Govoreći o protestima, Tepić je navela da je zajednički stav u opoziciji da je „mesto političara da govore u Narodnoj skupštini, a da na protestima slušamo građane“.
Na najave o mogućim izborima, Tepić je izjavila da je Aleksandar Vučić Beograd izgubio još prošle godine, te dodala da će oni vršiti pritisak da se ti izbori održe odvojeno. Ocenila je da čak i ako i raspiše parlamentarne izbore, Beograd „sigurno gubi“.
„U ovoj tragediji zaista nam je bio potreban predsednik države, predsednica Vlade, ministar policije, meni su bili potrebni kao majci, građanki, ćerki, mi smo dobili predsednika partije, potpredsednicu partije i člana predsedništva partije….i ta politika ‘Pa šta’ koju vodi Aleksandar Vučić i to ‘ne dam ovog ili onog’, zato ne postoji odgovornost kao stanje. Da, nije Gašić povukao oroz, ali on ima objektvnu odgovornost, da je nema bio bi portir u ministarstvu, a ne ministar, ali on je ministar i zato ima objektivnu odgovornost i kada se nešto ovako desi podrazumeva se ostavka“, rekla je Tepić.
Tepić se osvrnula na sastanak koji je opozicija u petak imala sa delegacijom Evropskog parlamenta i rekla je da sumnja u kredibilitet Vladimira Bilčika jer je ovde predstavljen kao lobista državnog Telekoma.
„Postavila sam pitanje kredibiliteta gospodina Bilčika koji je predstavljen kao lobista Telekoma, ne možete da budete danas u Srbiji i da ćutite kao Bilčik. To što pišete u vašim rezolucijama i to što se negde podudara sa zahtevima protesta, ali to onda ne izgovarate u Beogradu, a morate to da kažete i u Beogradu jer se stiče utisak da se samo slikate i da podržavate ovu vlast. Takođe sam podsetila gospodina Bilčika na to da je 2018. ubijen novinar u njegovoj zemlji, Jan Kucjak i njegova devojka, taj novinar je istraživao povezanost kriminala sa vrhom vlasti, tada se cela Slovačka digla, potom je ministar policije podneo ostavku, takođe i ministar kulture a onda i cela Vlada“, rekla je Tepić u „Utisku nedelje“.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Ko finansira proteste "Srbija protiv nasilja"?

Izvor: Radio 021, 05.Jun.2023

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić odgovorila je na pitanje gledalaca, koji su se uključili u "Utisak nedelje", o tome ko finansira proteste "Srbija protiv nasilja".

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.