Izvor: B92, 28.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uticaj stomaka na suđenje Stanišiću

Hag -- Sudsko veće Haškog suda odbilo je zahtev odbrane Jovice Stanišića da se zbog njegove bolesti obustavi postupak protiv njega.

U obrazloženju odluke kojom se odbacuje zahtev, sudsko veće Patrika Robinsona istaklo je da nijedan lekarski nalaz koji su podneli advokati bivšeg šefa Državne bezbednosti Srbije ne dokazuje u dovoljnoj meri da on nije sposoban za suđenje. Odbrana je priložila nalaze gastroenterologa, nefrologa sa VMA kao i, kako se navodi, nezavisnih specijalista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Izraela.

U istom podnesku navedeno je i da se zdravstveno stanje Stanišića neočekivano i značajno pogoršalo u novembru prošle godine.

Sudsko veće odbacilo je, međutim, tvrdnje branioca Herta Jana Knopsa da bolest organa za varenje značajno umanjuje Stanišićevu sposobnost da učestvuje u pripremi odbrane, da radi sa advokatima ili da sam svedoči na suđenju. Sudije smatraju da na tu temu, u ovoj fazi postupka, nije potrebno ni organizovati raspravu u sudnici.

Podsetimo, Jovića Stanišić se, zajedno sa Frankom Simatovićem, tereti za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni. Od decembra 2004. nalazi se na privremenoj slobodi, a optužnica protiv njega u međuvremenu je proširena tako da uključuje i ubistvo šestorice Muslimana u Trnovu, koje su, u julu 1995, izvršili pripadnici paravojne formacije Škorpioni. Datum početka suđenja Stanišiću i Simatoviću još nije određen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.