Uticaj klimatskih promena na naš opstanak

Izvor: Studnel.com, 02.Apr.2016, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uticaj klimatskih promena na naš opstanak

O ovim temama govorili su redovni profesor Departmana za fiziku PMF-a dr Tomislav Pavlović, redovni profesor Departmana za biologiju i ekologiju dr Jelka Crnobrnja Isailović, viši naučni saradnik Geografskog instituta Jovan Cvijić dr Milan Radovanović i redovni profesor Departmana za fiziku PMF-a dr Dragan Gajić. Predavači su na ovom događaju pokušali da daju odgovor na brojna pitanja koja su značajna za razvoj i opstanak savremene civilizacije. Tribinu je otvorio direktor Gimnazije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << Svetozar Marković Marijan Mišić, koji je pozdravio posetioce i naglasio da je festival nauke manifestacija koja je predviđena jednako i za roditelje i za đakeOvaj skup prerasta u nešto veliko, gde najbolji đaci i profesori mogu da pokažu ono u čemu su najbolji. Zahvalio bih se svima koji su došli da podrže ovaj skup i čuju ponešto o izvorima energije, kako ih pametno iskoristiti i sačuvati, rekao je on. 
Jedan od glavnih problema kojim su se bavili učesnici tribine je i problem energetskih potreba, koje su u savremenom dobu sve veće. Analize velikog broja naučnika su pokazale da su tradicionalni, pre svega fosilni izvori energije, pri kraju, što nameće potrebu da se pronađu drugi energetski izvori koji mogu da nadoknade taj manjak energije. O alternativnim izvorima energije profesor Dragan Gajić rekao je: Danas se sve više ide prema izgradnji solarnih elektrana. Jedini problem u svemu tome je što još uvek nije pronađen način da se ta sunčeva energija sačuva na duži vremenski period. Do sada su naučnici uspeli da je sačuvaju najviše šest meseci, uz manje gubitke. Ja sam siguran da, kada se bude našao način da tu energiju sačuvamo na duži vremenski period, da će se polako prelaziti na solarne elektrane. One su ekonomičnije, a sunce je neiscprni izvor energije, za razliku od električne.

Foto: Đorđe Kovačević
Brojni klimatolozi su došli do zaključka da je proces otopljavanja izazvan ljudskim aktivnostima, kao i da njihov dalji nastavak u velikoj meri ugrožava opstanak živog sveta na Zemlji. Tome u prilog idu i analize koje pokazuju da je u toku tzv. šesto masovno izumiranje živog sveta na našoj planeti. Doktor Milan Radovanović istakao je da se danas u svetu dešava takozvana eko-revolucija, što znači da čovečanstvo počinje da preduzima sve, kako bi sprečilo klimatske promene. Navodno je temperatura u zadnjih 300 godina porasla za 0,8 stepeni na globalnom nivou, pa je potrebno da se taj proces zaustavi, kako se ne bi promenio ceo biodiverzitet na zemlji. Jedno od rešenja ovog problema jeste i upotreba obnovljivih izvora energije. To je primer i sa Marsom, gde je temperatura u poslednjih nekoliko godina porasla i dovela do otapanja podzemnih voda, što je dovelo do toga da danas ima vode na crvenoj planeti, dodao je Radovanović. 
Na tribini je rečeno da obnovljivi izvori energije u Srbiji mogu da zadovolje svega pet do deset odsto potreba stanovništva. Doktor Tomislav Pavlović se na kraju zahvalio posetiocima tribine i rekao: Sunce je neiscprni izvor energije, trudićemo se da u budućnosti gradimo što više solarnih elektrana kako bismo najbolje iskoristili ono šta nam sunce pruža. Takođe, ne treba zaboraviti ni na ostale izvore energije kojih je danas sve manje, a mi moramo da pokušamo da očuvamo te izvore. 

tribinaklimatske promenenauk nije bauk 8energija, klima i opstanakpmfuniverzitet u nisunauk nije bauksajam nauke

Nastavak na Studnel.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.