Usvojeni zakoni o stanovanju i upravljanju aerodromima

Izvor: RTS, 22.Dec.2016, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojeni zakoni o stanovanju i upravljanju aerodromima

Skupština Srbije usvojila je Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji treba da omogući minimum odražavanja svake zgrade prvenstveno radi bezbednosti građana, a koje će morati da imaju upravnika. Usvojen je i Zakon o upravljanju aerodromima koji stvara uslove za davanje aerodroma u koncesiju.
Za usvajanje Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koji kao obavezne organe predviđa skupštinu stambene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajednice i upravnika, glasala su 134 poslanika, dok je petoro bilo protiv.
Poslanici su usvojili i Zakon o upravljanju aerodromima koji stvara uslove za davanje aerodroma u koncesiju, kao jedan od načina da se obezbede sredstva za razvoj, odnosno komercijalizaciju aerodroma u Srbiji.
Prema prognozama, u narednom periodu očekuje se ekspanzija u vazdušnom saobraćaju u zemljama regiona, te je, kako se navodi u obrazloženju zakona, potrebno blagovremeno pripremiti finansijski okvir za obezbedivanje sredstava za razvoj aerodroma.
Za usvajanje zakona glasalo je 140 poslanika, dok je 10 bilo protiv. Novim rešenjima precizirano je da predmet koncesije može da obuhvati sve ili pojedine aktivnosti upravljanja aerodromom.
To uključuje i izgradnju jednog ili više objekata ili površina javne namene, rekonstrukciju i održavanje aerodromske infrastrukture, uspostavljanje i koordinaciju rada aerodromskih službi, kao i koordinaciju pružanja usluga zemaljskog opsluživanja i obezbeđivanja.
Takođe, uključuje i pružanje posebnih usluga na aerodromu, kao što su ugostiteljstvo, prevoz putika do aerodroma i sa aerodroma i trgovina.
Upravljanje aerodromom je delatnost koju obavlja operater aerodroma, a u slučaju davanja koncesije, dužan je da bez odlaganja pokrene postupak prenosa serifikata aerodroma, odnosno dozvole za korišćenje aerodroma na koncesionara.
Radi obezbeđivanja uslova za dugoročni razvoj i unapređenje aerodroma u Srbiji, vlada će doneti Nacionalni program razvoja aerodroma za period od pet godina.
Zakonom je utvrđeno da je delatnost upravljanja aerodromima delatnost od opšteg interesa.
"Bolji kvalitet komunalnih usluga i konkurentnost u toj oblasti"
Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o komunalnim delatnostima koje bi trebalo da poboljšaju efikasnost i kvalitet komunalnih delatnosti, kao i konkurentnost u toj oblasti.
Komunalna delatnost se otvara za privatne investicije u većem obimu nego do sada.
Izmene tog zakona treba da podstaknu i povećaju zainteresovanost privatnih investitora za ulaganje u projekte razvoja i unapređenja komunalne infrastrukture.
Uvođenje principa konkurentnosti stvara mogućnost za mnogo stabilnije finansiranje komunalnih delatnosti, a prvi put je predviđeno da se uvažava mišljenje građana o kvalitetu komunalne delatnosti, i to najmanje jednom godišnje.
Usvojene su i izmene Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama koje treba da povećaju sigurnost cele procedure i postupka, te da omoguće novi izvor finansiranja projekata u oblasti infrastrukture.
Izmenama tog zakona pojašnjavaju se posebni oblici koncesija - koncesija za javne radove i koncesija za javne usluge i razjašnjava se razlika između javno-privatnog partnerstva sa ili bez elemenata koncesije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počelo glasanje u Skupštini o pet zakona, a zatim nova sednica sa 27 tačaka

Izvor: Blic, 22.Dec.2016

U Skupštini Srbije počelo je glasanje o pet predloga zakona, a potom će početi nova sednica sa 27 tačaka dnevnog reda...Poslanici će se tokom prepodneva glasati o Predlogu zakona o stanovanju i održavanju zgrada, kao i o upravljanju aerodromima i transportu opasnog otpada. Oni će se izjasniti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.